Ministerstvo kultury podpoří kreativní průmysl speciálními vouchery

Ministerstvo kultury podpoří tvůrce takzvanými Kreativními vouchery v rámci Národního plánu obnovy. Speciální evropský dotační titul posílí českou kulturu bezmála pěti a půl miliardami korun, na vouchery půjde více než půl miliardy. Resort teď dokončuje přípravy.

Typickou situací začínající malé firmy je, že má originální nápad, energii, ale chybí jí propagace. Stejné to bylo i v případě brněnské společnosti Plastic guys, která z recyklovaného plastu vyrábí třeba originální nábytek. Voucherem jí pomohlo město.

„Spojili jsme se s webmastery, se kterými jsme chtěli vytvořit nový web s e-shopem. A vytvořili jsme ho. Je špičkový, na světové úrovni. Ty kreativní vouchery byly naprostá bomba. My jsme o to zažádali, všechno proběhlo hladce, všechno je digitalizované,“ popisuje spoluzakladatel Plastic guys Ondřej Venclík.

Statutární město Brno takto podpoří každoročně desítky firem v celkové hodnotě přesahující čtyři miliony korun. Podobně bude postupovat i Ministerstvo kultury. O žádost se budou moci ucházet subjekty pravidelně vykonávající hospodářskou činnost, minimální výše voucheru by měla být 50 tisíc korun, maximální potom 200 tisíc korun. Vouchery budou podporovat prezentaci produktu. Cílem je podpořit konkurenceschopnost malých českých firem.

Kreativní vouchery
Zdroj: ČT

Tvůrci musí být registrovaní v galerii kreativců

„Ukazuje se, že Česko je významným sektorem v kreativních průmyslech, ono se o tom hodně hovoří, když si vezmeme třeba oblast filmového průmyslu nebo vynikající pověst českého designu. Je to neuvěřitelná nabídka a to prostředí potřebuje pomoc na začátku,“ popsal ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Určitě bychom využili voucher na národní úrovni. Když už máme web, tak bychom chtěli rozvíjet s designéry produktový design, lavičky nebo třeba stoly,“ míní Venclík. Tvůrci, kteří budou své služby firmám nabízet, musí být registrovaní ve vznikající celostátní galerii kreativců.