Marie Terezie se vrací do filmu, čeká ji bitva o trůn i manžela

Marie Terezie prohrává nejen válku o habsburské dědictví, ale i bitvu o osud svého manželství. Další chvíle ze života majestátní panovnice připomene nový dvoudílný film, který navazuje na snímek Marie Terezie, jejž Česká televize uvedla začátkem loňského roku. I pokračování historického dramatu vzniká v koprodukci čtyř zemí, včetně Česka, kde také před pár dny padla první klapka. Vhodné lokality našli filmaři na Znojemsku.

Filmové zpracování cesty Marie Terezie k trůnu si loni nenechalo na obrazovkách České televize ujít více než dva miliony diváků.

„Život Marie Terezie je opravdovou studnicí příběhů, které v sobě nesou témata důležitá i pro současného diváka, ať už je to postavení ženy ve společnosti a v politice, volba mezi zájmy kariéry a rodiny, nebo konflikt morálky a vysokých cílů s reálnou politikou v rozbouřené Evropě,“ vysvětlil ředitel vývoje pořadů České televize Jan Maxa. „Právě proto jsme se společně s koprodukčními partnery rozhodli připravit pokračování minisérie, která uspěla i u diváků v dalších evropských zemích.“

Nový snímek tak opět vzniká s přispěním českých, rakouských, maďarských a slovenských televizních stanic. Režie se i tentokrát ujme Robert Donhelm podle scénáře Mirky Zlatníkové a nově i Lucie Kopecké. V hereckém obsazení mimo jiné zůstává Vojtěch Kotek coby František Štěpán, manžel Marie Terezie. V role panovnice ale Rakušanku Marii-Louise Stockingerovou vystřídá její krajanka Stefanie Reinspergerová. 

Drsné scény na Znojemsku

Úvodní příběh skončil korunovací Marie Terezie uherskou královnou. Nové drama na tento děj bezprostředně navazuje, odehrává se v letech 1741 až 1745 během válek o rakouské dědictví, které panovnice o nástupnictví na trůn Habsburské monarchie vedla se sousedními zeměmi. První natáčecí dny zachytily chvíle, kdy se boje začaly obracet ve prospěch Marie Terezie.

Vhodné místo pro válečné scény našli tvůrci na zámku v Jaroslavicích, kde se mimo jiné natáčel také seriál Černí baroni. Opuštěná stavba odpovídala potřebným obrazům válečné destrukce.

„Točíme útok pandurů pro začátek druhého dílu. Válka se sice otáčí ve prospěch Marie Terezie, ale za cenu velmi drsného zacházení s civilním obyvatelstvem,“ přiblížil natáčení v kulisách zámku hlavní kameraman Tomáš Juríček.

Na Znojemsku se natáčí pokračování filmu o Marii Terezii (zdroj: ČT24)

Filmaři na Znojemsku využili i vodní mlýn ve Slupi, který je národní kulturní památkou. „Vypálený mlýn a hodně povražděných a znásilněných žen a dětí. Je to velmi dramatická a smutná scéna,“ popisuje záběry slovenský herec Alexander Bárta. V historickém snímku představuje Filipa Josefa Kinského, poradce Marie Terezie.

Další krušné chvíle, které panovnici čekají na bitevním i manželském poli, budou filmaři opět zaznamenávat na jižní Moravě. Natáčení pokračuje od května v Kroměříži.