Kniha Klub shrnuje sexuální skandál v zákulisí Nobelovy ceny za literaturu

V roce 2018 nebyla udělena Nobelova cena za literaturu. Důvodem bylo sexuální obtěžování v kruzích blízkých Švédské akademii, která ocenění uděluje. Skandál odhalily reportáže novinářky Matildy Voss Gustavssonové. Knižně vyšly pod názvem Klub, nedávno i v českém překladu.

Aféra, která ovlivnila udělování Nobelovy ceny za literaturu, propukla ve spojení s francouzským fotografem Jean-Claudem Arnaultem. „Jeho pověst, že si takzvaně rád sáhne, jak říkali jeho známí, byla rozšířená, ale bralo se to tak, že je to taková zábavná postavička švédské kulturní scény,“ podotýká spisovatelka a publicistka Klára Vlasáková.

Ze sexuálního zneužívání Arnaulta obvinilo osmnáct žen. Zprvu se ale bály vypovídat. „Byly to začínající umělkyně, mladší ženy a zároveň ženy, které si v době, kdy k násilí či zneužívání došlo, procházely nějakou osobní krizí nebo byly v nějakém zranitelném postavení,“ říká Vlasáková. Odvahu obětem dodalo hnutí MeToo, o své příběhy se podělily s novinářkou Matildou Voss Gustavssonovou.

„Reportážní kniha Klub představuje necenzurovaný portrét zákulisí švédského kulturního života, a především boje o moc a jejího zneužívání. Jedním z jejich projevů byl i Arnaultův pocit beztrestnosti při sexuálním násilí na ženách,“ píše nakladatelství Absynt, které stojí za českým překladem. Toho se ujal Martin Škapa.

Podezření i ze střetu zájmů a vynesení laureátů

Aféra dopadla plnou vahou na Švédskou akademii, v jejíchž prostorách se některé z případů měly odehrát. Arnault je manželem dnes už bývalé členky Švédské akademie Katariny Frostensonové. V této souvislosti se prošetřovalo i obvinění ze střetu zájmů.

Švédská akademie, která rovněž každoročně rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií, totiž v minulosti finančně podporovala i stockholmské soukromé kulturní centrum Forum, jež Arnault s Frostensonovou vedli. Objevila se rovněž podezření, že Arnault opakovaně předem vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu.

Kniha o skandálu Nobelovy ceny (zdroj: ČT24)

V souvislosti s těmito aférami Švédskou akademii opustilo několik jejích členů. Následně akademie oznámila, že je zapotřebí nejprve obnovit důvěru veřejnosti v tuto instituci a že Nobelovu cenu za rok 2018 neudělí. Následující rok tak byla předána ocenění dvě.

Arnault veškerá obvinění odmítl. Nakonec byl shledán vinným ze dvou znásilnění a odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání dva a půl roku, od roku 2020 je na svobodě.