Karlovarský festival odhalil program listopadového speciálu. Promítne i oceňovanou Zemi nomádů

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech představili 24 filmů, které chtějí promítnout během čtyřdenní akce nazvané 54½ MFF Karlovy Vary. Ta by se měla konat od 18. do 21. listopadu, festival ale zatím kvůli opatřením pozastavuje předprodej vstupenek.

„Jakmile budeme mít informace, zda a za jakých podmínek budeme moci s ohledem na situaci naši akci uskutečnit, budeme informovat o dalším postupu. Uspořádáním 54½ MFF KV chceme za důsledných bezpečnostních opatření podpořit kulturní život v naší zemi,“ sdělili organizátoři.

V programu, který čítá úspěšné tituly z festivalů Sundance, Berlinale či Cannes, se objeví například nové britsko-kanadské psychologické drama Klícka s Judem Lawem v hlavní roli. Tematicky, žánrově i geograficky pestrá selekce nabídne také vítěze benátského festivalu, americké drama Země nomádů režisérky Chloé Zhaové, nebo první část projektu ruského tvůrce Ilji Kržanovského s názvem DAU. Nataša.

Čtyřdenní akce, jež by měla obsadit Velký a Malý sál hotelu Thermal, Karlovarské městské divadlo a Kino Čas, představí i snímky řady zkušených režisérských osobností, jako jsou Jasmila Žbaničová, Gianfranco Rosi, Kelly Reichardtová, Benh Zeitlin nebo Viktor Kossakovsky. K vidění mají být i slibné debuty z Řecka či Izraele.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary musel letos kvůli koronaviru zrušit svůj 55. ročník, místo něhož se konala akce Tady Vary, která přivezla festivalové filmy do 96 českých kin. Odložený 55. ročník festivalu by se měl konat od 2. do 10. července 2021.