Zlatého lva vyhrála Země nomádů. Vypráví o lidech, kteří po ekonomické krizi žijí na cestě

Zlatého lva na 77. filmovém festivalu v Benátkách v sobotu večer získal snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Oznámila to australská herečka Cate Blanchettová, která letos předsedala porotě. Nejlepší herečkou se stala Britka Vanessa Kirbyová, cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Ital Pierfrancesco Fabino. Benátský festival byl první velkou filmovou přehlídkou, která se konala od začátku pandemie.

Země nomádů vypráví o ženě, která po ekonomické krizi z roku 2008 musí opustit dosavadní jistoty a vydává se na cestu. Agentura AFP snímek charakterizuje jako melancholický pohled do života lidí, kteří se rozhodli bydlet v karavanech.

Snímek vznikl podle úspěšného titulu literatury faktu, tři roky staré knihy Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century od novinářky Jessiky Bruderové. Před kamerou hraného filmu se také objevili reální současní nomádi.

Hlavní roli ve filmu Země nomádů ale ztvárnila herečka Frances McDormandová, která je držitelkou dvou Oscarů. Prvního získala roku 1997 za svůj výkon ve filmu Fargo, dalšího pak v roce 2017 za hlavní roli ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem.

Režisérka Chloé Zhaová je po deseti letech první ženou, která prestižního Zlatého lva získala. Naposledy v roce 2010 cenu dostala Američanka Sofia Coppolaová za film Odnikud někam.

Zhaová a McDormandová cenu přijaly na dálku

Zhaová a McDormandová cenu přijaly na dálku videospojením z USA. Dostat se ze Spojených států na benátský ostrov Lido, kde se festival odehrává, bylo kvůli cestovním omezením kvůli koronaviru pro mnoho hollywoodských filmařů a herců takřka nemožné.

„Velice děkujeme, že jste nás nechali tímto způsobem spojit se s vaším festivalem v tomto podivném světě. Jsem ale rády, že jste nás nechali se zúčastnit! Uvidíme se na cestě!“ řekla při děkování McDormandová. Zemi nomádů do českých kin v únoru 2021 uvede Falcon.

Nejlepší herečkou se stala Vanessa Kirbyová, která zaujala výkonem ve filmu Pieces of a Woman o vztahu partnerů po úmrtí jejich dítěte při domácím porodu. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Pierfrancesco Fabino, kterého porota ocenila za roli ve filmu Padrenostro, který se odehrává v sedmdesátých letech minulého století.

Další hlavní ocenění, Stříbrného lva za nejlepší režii, dostal Japonec Kijoši Kurosawa za film Wife of a Spy. Režisér není příbuzným proslulého filmaře Akiry Kurosawy. Velkou cenu poroty dostal Mexičan Michel Franco, který natočil film Nuevo orden (Nový pořádek).

Zvláštní cenu poroty si z Benátek odnáší ruský film Dorogije tovarišči (Drazí soudruzi). Nový počin Andreje Končalovského se vrací se k dělnické demonstraci, která byla v roce 1962 v Novočerkassku nelítostně potlačena sovětským režimem.

Benátský filmový festival byl první velkou světovou kinematografickou přehlídkou, která se konala od začátku pandemie koronaviru, i když se uskutečnil jen v omezeném režimu. Návštěvnost sálu byla omezena na polovinu, přítomní museli mít roušky.