Začíná filmový festival v Benátkách. Zajímají ho ženy a evropská kinematografie

Začíná 77. festival v Benátkách, je více evropský a omezený pandemií (zdroj: ČT24)

První velkou mezinárodní filmovou přehlídkou, která se od počátku pandemie covidu-19 nekoná on-line, je festival v Benátkách. Na ostrově Lido začíná 2. září. Protikoronavirová opatření ale do sedmasedmdesátého ročníku nejstaršího filmového festivalu na světě přece jen zasáhnou. Přivítá méně hostů i méně návštěvníků. A také program více sází na evropské, tedy zeměpisně bližší tituly.

Na zahajovací večer jsou pozváni zástupci i dalších filmových festivalů, mimo jiné karlovarského. Pořadatelé benátské přehlídky tímto gestem chtějí vyjádřit podporu svým konkurentům, ale zároveň kolegům z branže a vůbec filmovému průmyslu.

Festival poprvé po jedenácti letech zahájí domácí snímek. Režisér Daniele Luchetti uvede romantické drama Lacci (lze přeložit jako „Smyčky“). Odehrává se počátkem osmdesátých let v Neapoli a sleduje manžele, jejichž vztah je kvůli možné záletnické aféře vystaven zkoušce.

Více evropských filmů, Češi ale chybí

Italský film na zahájení přehlídky odráží celkovou proměnu programu, který je vlivem pandemie oproti předchozím ročníkům evropštější, včetně většího zastoupení italské kinematografie. Platí to i pro hlavní soutěž, kde tentokrát chybí zvučná jména jako Steven Soderbergh či Hirokazu Kore'eda, kteří své novinky premiérovali na festivalu v loňské soutěži.

I když i letošní výběr nabídne třeba nový počin Andreje Končalovského s názvem Vážení soudruzi! Vrací se k dělnické demonstraci, která byla v roce 1962 v Novočerkassku nelítostně potlačena sovětským režimem.

Na známé tváře mohou lidé narazit i v mimosoutěžních sekcích. V nich se například představí film The Duke (Vévoda) o krádeži Goyova obrazu s Helen Mirrenovou v hlavní roli. Uvedení v Benátkách čeká také švédský dokument o aktivistce Gretě Thunbergové.

O cenu Zlatý lev se celkem uchází osmnáct snímků. Čeští filmaři chybí. Úspěch Václava Marhoula, jehož Nabarvené ptáče loni zajistilo české kinematografii po čtvrtstoletí účast v hlavní soutěži, na sedmasedmdesátém ročníku žádný z jeho krajanů nezopakoval.

Ženy jsou vidět

Téměř polovina soutěžních titulů je dílem filmařek. „A objeví se i hodně ženských témat. Například snímek o dvou farmářkách v devatenáctém století, které se do sebe zamilují. Tam si zahrál Casey Affleck s Vanessou Kirbyovou. Ta samá herečka se objeví i v druhém soutěžním filmu, který se věnuje tématu domácího porodu. V soutěži je i film o pěti sestrách z Palerma či o nejmladší dceři Karla Marxe,“ upřesnila vedoucí kultury vysílání ČT Tereza Willoughby. 

Benátky tak odráží trend, který razí především festival Berlinale. Ten se dokonce rozhodl, že v nadcházejícím ročníku zruší ceny pro herce a herečky a zavede genderově vyvážené ocenění za nejlepší herecký výkon.

Cate Blanchettová se zdraví s ředitelem festivalu Albertem Barberou
Zdroj: Mangiarotti Manuele (IPA/ABACA)/ABACA/ČTK

Porotě, jež rozhoduje o vítězích, letos přesedá australská herečka Cate Blanchettová. Jisté ocenění už má herečka Tilda Swintonová, která by měla převzít sošku za celoživotní přínos kinematografii.

Filmem budou Benátky žít do 12. září. Ač méně intenzivně než obvykle. Vedle povinných roušek se návštěvníci musí smířit s rozestupy v kinosálech nebo omezeními při vítání hvězd na červeném koberci.