TÉMA

Chloé Zhaová

Oscaři s pandemií zapomněli, jak se dělá show. Ceny bojují se sledovaností i diverzitou

Nejlepším snímkem loňského roku se na Oscarech stala favorizovaná Země nomádů, nejslavnější filmové ceny na světě ale v posledních letech hledají lesk i tvář. Letos za to částečně může slabá sezona, která filmy odehnala na stream, kde nedokázaly tolik zazářit. Oscaři ale s odlivem diváků bojují každoročně.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 20:41|

Oscara za nejlepší film má Země nomádů, herecké ceny si odnesli Hopkins a McDormandová

Nejlepším filmem loňského roku je podle americké Akademie filmového umění a věd drama Země nomádů. Na 93. ročníku byla oceněna teprve jako druhá žena v historii i režisérka snímku Chloé Zhaová. Nejlepší herečkou je hvězda snímku Frances McDormandová, nejlepším hercem potom Anthony Hopkins za drama The Father. Ve vedlejších hereckých kategoriích uspěli Daniel Kaluuya a Yuh-Jung Youn. Oscarový boj byl letos vyrovnaný – Země nomádů má tři sošky, po dvou cenách mají filmy Mank, Judas and the Black Messiah, The Father, Ma Rainey – matka blues a Sound of Metal, stejně jako animovaný snímek Duše.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 07:48|

Oscaři budou mít v Číně nejspíš smůlu. Podle studie přitom filmy pro tamní trh Hollywood sám cenzuruje

Turbulentní vztah Hollywoodu a Číny vstupuje do dalšího dějství. V Číně se podle listu The Washington Post nebude vysílat dubnové předávání Oscarů, protože na filmové sošky jsou nominovaní umělci, které Čína vnímá jako kontroverzní. Hollywoodští filmaři jsou však mnohdy pro vstup do země odhodlaní udělat velké ústupky. Obsáhlá analýza organizace PEN America uvádí, že ty největší snímky produkce v Americe upravují tak, aby nepopudily čínské úřady a ty je tak pustily do tamních kin.
14. 4. 2021|

Země nomádů získala čtyři ceny BAFTA. Nejlepším hercem se stal Anthony Hopkins

Ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) za nejlepší film, herečku, režii i kameru si v neděli odnesl snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Ocenění bylo uděleno také třiaosmdesátiletému Anthonymu Hopkinsovi. Ten získal cenu pro nejlepšího herce díky svému výkonu ve snímku Otec (The Father), kde hrál roli muže trpícího stařeckou demencí. Film, který natočil francouzský režisér Florian Zeller, rovněž obdržel cenu za nejlepší adaptovaný scénář.
11. 4. 2021|

Karlovarský festival odhalil program listopadového speciálu. Promítne i oceňovanou Zemi nomádů

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech představili 24 filmů, které chtějí promítnout během čtyřdenní akce nazvané 54½ MFF Karlovy Vary. Ta by se měla konat od 18. do 21. listopadu, festival ale zatím kvůli opatřením pozastavuje předprodej vstupenek.
19. 10. 2020|

Zlatého lva vyhrála Země nomádů. Vypráví o lidech, kteří po ekonomické krizi žijí na cestě

Zlatého lva na 77. filmovém festivalu v Benátkách v sobotu večer získal snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Oznámila to australská herečka Cate Blanchettová, která letos předsedala porotě. Nejlepší herečkou se stala Britka Vanessa Kirbyová, cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Ital Pierfrancesco Fabino. Benátský festival byl první velkou filmovou přehlídkou, která se konala od začátku pandemie.
13. 9. 2020|