Jakš bojoval v ringu, po okupaci v bombardéru. Jeho životní zápas přibližuje nový román

Události v kultuře: Bojovník Vilda (zdroj: ČT24)

Opustil život sportovní hvězdy, aby mohl bojovat proti nacistům. Viléma Jakše, výraznou osobnost meziválečného sportu, připomíná nový román Dalibora Váchy.

Boxer Vilda Jakub z filmu Pěsti ve tmě (1986) je postavou fiktivní. Tvůrci snímku se ale volně inspirovali skutečnými sportovci, především osudy Viléma Jakše. „Jeho životní zápas se odehrál v Paříži a ne tady v Lucerně, ale duchem to odpovídá velmi přesně,“ říká historik a spisovatel Dalibor Vácha.

Vilda Jakš byl prvním československým boxerem, který bojoval o titul mistra světa. Váchův román začíná v době Jakšovy největší slávy – v polovině 30. let minulého století. „Já jsem ho chtěl odvyprávět z pohledu Vildy Jakše jako mladíka, který najednou zasáhne do velkého světa boxu. Boxoval v Praze i Paříži, kde mu tleskaly desetitisíce lidí, ale chtěl jsem ukázat, že to byl normální mládenec, který měl svoje problémy i negativní stránky,“ nastiňuje spisovatel.

Nejvyšší titul nakonec Jakš nezískal. V Paříži utrpěl porážku a na odvetu už nedošlo. Na obzoru se objevil úplně jiný a mnohem důležitější zápas. Když v roce 1938 Československo mobilizovalo, Jakš se do země vrátil. A během následné nacistické okupace domov zase opustil, aby za něj mohl bojovat.

„Úplně nejvíc mě zaujalo to, že když prohrával nebo prohrál, tak se zvedl a šel dál,“ říká Vácha.

Jakš z okupovaného Československa zamířil do Británie, kde se dostal k letectvu. Domů už se nevrátil, bombardér, na jehož palubě sloužil, sestřelili 21. srpna 1943 němečtí stíhači. Váchův román tak vyšel téměř přesně osmdesát let po Jakšově smrti.