Hraný film o bratrech Mašínech se představuje v první ukázce. Ani pomník, ani odsouzení, říká režisér

První ukázka z filmu Bratři (zdroj: CinemArt)

K divákům se dostávají první záběry z filmu Bratři o jednom z největších příběhů studené války – odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových a jejich útěku na Západ. Film koprodukovaný Českou televizí natočil jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín. Do hlavních rolí obsadil Oskara Hese a Jana Nedbala.

Otec bratrů Josef Mašín byl za druhé světové války jedním ze „Tří králů“, jak je gestapo nazvalo. Byl nacisty popraven. Mašínovi potomci žili podle jeho odkazu, jen bojovali s jinou totalitou, s komunistickou.

„Málokterá rodina v moderní československé historii obětovala vlasti nebo tomuto národu tolik. Oni obětovali všechno. Jejich hlavním motorem byl boj za svobodu proti útlaku. To je něco, za čím si stojím,“ říká režisér Tomáš Mašín.

A málokterý příběh moderní historie rozděluje společnost jako ten bratří Mašínů. Bojovali se zbraní v ruce a při jejich akcích zemřelo několik lidí. „Nechtěl jsem, aby se stavěly mramorové pomníky, současně jsem ale nechtěl jednoznačně odsuzovat,“ podotýká režisér o svém postoji k dodnes kontroverzním činům.

Hrdinové filmu, ne nutně historie

Míní, že v české kinematografii chybí upřímný snímek o době nástupu komunismu. Filmovým zpracováním příběhu bratří Mašínů by rád zprostředkoval vhled do myšlení nejednoznačných aktérů. „Popřít schematické hodnocení oscilující mezi krajnostmi 'geniální, odvážní hrdinové' a 'bezcitní vrazi nevinných',“ uvedl už dříve.

Producent Petr Bílek poznamenal, že bratři Mašínové jsou hrdiny filmu; jestli jsou i hrdiny historie, nechává snímek na divákovi. Skutečný příběh scenáristicky zpracoval Marek Epstein.

Filmovými bratry se stali Oskar Hes a Jan Nedbal. Natáčení podle slov druhého z nich bylo náročné. „Točilo se skoro všechno v exteriérech, půlku natáčení jsem neměl boty, protože je Ctiradovi ustřelili, takže pak dal útěk bosý, a i já jsem v listopadu běhal bosý po lese,“ vypráví.

Jako další členové odbojové skupiny bratří Mašínů a jejich příbuzní se na plátně přestaví Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek či Tatiana Dyková, která hraje matku odbojářů Zdenu Mašínovou starší.

Přijede Josef Mašín na premiéru?

Z těch, kteří utekli, zůstává jediným pamětníkem jednadevadesátiletý Josef Mašín. Do rodné země se nevrátil ani po sametové revoluci. Přestože tu celou dobu žije jeho sestra Zdena. „Čtyřicet let komunismu zanechalo na českým národě hlubší stopy, než zanechalo pět let německé okupace. A tyhle stopy se táhnou generace,“ vysvětlil.

Do kin by měli Bratři vstoupit letos 26. října, sedmdesát let od útěku části odbojové skupiny Mašínů na Západ. Režisér na premiéru pozval i Josefa Mašína. Zda přijede, neví. V létě mu ale s producentem plánují film promítnout u něj doma ve Spojených státech.