Hlavní cenu si z festivalu v Benátkách odnesli Chudáčci. Porota vyzdvihla snímek Hranice

Události: Filmový festival v Benátkách vyvrcholil předáváním cen (zdroj: ČT24)

V italských Benátkách vyvrcholil předáváním cen tamní filmový festival. Zvláštní cenu poroty si odváží režisérka Agnieszka Hollandová za snímek Hranice, který pojednává o uprchlické krizi na polsko-běloruském pomezí. Snímek vznikl s podporou českého Státního fondu kinematografie a v koprodukci České televize. Hlavní cenu festivalu, Zlatého lva, získal hvězdně obsazený sci-fi snímek Chudáčci režiséra Jorgose Lanthimose – v hlavních rolích s Emmou Stoneovou, Willemem Dafoem nebo Markem Ruffalem.

Hollandová v děkovném projevu připomněla desetitisíce migrantů, kteří v uplynulých letech zemřeli ve snaze dostat se do Evropy. „Byla to povinnost, museli jsme ho (film) udělat,“ citují režisérku České noviny. Producentkou filmu Hranice je Šárka Cimbalová. Čeští a slovenští diváci snímek uvidí v kinech 19. října.

Film vyvolal ostrou kritiku ze strany národních konzervativců vládnoucích v Polsku. Tamní ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro snímek přirovnal k nacistické propagandě. Hollandová, které se zastaly mnohé osobnosti polské kultury, Ziobra vyzvala k omluvě, jinak se chce bránit právní cestou.

Velkou cenu poroty získal na festivalu snímek Evil Does Not Exist japonského režiséra Rjúsukeho Hamagučiho. Nejlepší herečkou se stala Američanka Cailee Spaenyová za výkon ve filmu Priscilla. Cenu za nejlepšího herce si převzal Američan Peter Sarsgaard za hlavní roli ve snímku Memory. Ocenění v jedné z vedlejších kategorií získal film Explanation for Everything maďarského režiséra Gábora Reisze, který vznikl v maďarsko-slovenské koprodukci.

V hlavní soutěži letošního 80. ročníku bylo 23 filmů. Festival v Benátkách patří společně s přehlídkou v Cannes a Berlinale ke třem nejvýznamnějším filmovým festivalům světa.