Himbajs, plantážníci! Nové Rychlé šípy vyměnily Stínadla za Divoký západ či válku

Před osmdesáti lety zachránil Mirek Dušín Jarku Metelku před „ukamenováním“ tenisáky, a tak se daly dohromady Rychlé šípy. Stalo se tak díky komiksu Jaroslava Foglara. U příležitosti výročí dostala nyní správňácká chlapecká parta možnost zažít „úžasná nová dobrodružství“. Komiksovou knihu s tímto názvem doplňuje ještě výstavní Pocta Rychlým šípům v pražské Galerii Lucerna.

Knihy a s nimi hrdiny Jaroslava Foglara čeká čtenářská „renesance“. Definitivní vyřešení autorských práv, jejichž vlastníkem je Skautská nadace Jaroslava Foglara, umožňuje nové vydání příběhů, které četlo několik generací. Vedle románů, jako jsou Hoši od Bobří řeky nebo Chata v Jezerní kotlině, se na pulty vrátí právě i Rychlé šípy.

Slavný (pravděpodobně fiktivní) klub a jeho historii představuje aktuální výstava v Galerii Lucerna. K vidění je zde například podrobná mapa tajemných Stínadel, kam se Rychlé šípy vydávaly, a také reprodukce originálních komiksů.

Včetně prvního příběhu Černí jezdci řádí…, v němž Dušín zachrání Jarku Metelku před partou Černých jezdců, což se ukáže jako osudové setkání. „Je to ještě verze, kde Černí jezdci mají šátky na obličejích. Jaroslavu Foglarovi bylo vyčítáno, že je to přílišné násilné pojetí, takže později nechal příběh překreslit,“ upozornil Roman Šantora ze Skautské nadace.

Co by Rychlé šípy dělaly dnes?

Původní příběhy mohou návštěvníci výstavy srovnat s novým dobrodružstvími, které Rychlým šípům vymyslelo na padesát současných českých i slovenských komiksových scenáristů a kreslířů. Vyšly knižně a jsou také součástí výstavy. 

„Snahou bylo oslovit dnešní komiksáře, jak by Rychlé šípy ztvárnili dnes, protože Rychlé šípy pro ně byly ikonou, na které vyrůstali, a byly podstatné i pro jejich komiksové řemeslo,“ vysvětlil Roman Šantora.

Pocta Rychlým šípům na výstavě i v knize (zdroj: ČT24)

Poctu Rychlým šípům novým příběhem vzdali třeba Lucie Lomová, Martin Šútovec, Karel Jerie, Jiří Grus nebo Pavel Čech, který si mimochodem vtipně pohrál s prvním rychlošípáckým příběhem o Černých jezdcích a s možností, že by se Mirek Dušín s Jarkou Metelkou včas nepotkali.

Ze Stínadel do druhé světové

Ne všechny příběhy se drží foglarovského časoprostoru. Rychlé šípy se tak ocitnou na Divokém západě nebo naopak v budoucnosti plné robotů, do cesty se jim připletou bratři Mašínové i Řehoř Samsa.

Příběh, jehož autory jsou Ticho 762 a Martin Šinkovský, se odehrává za druhé světové války, tedy v době, kdy bylo zastaveno vydávání časopisu Mladý hlasatel a s ním přestal vycházet i komiks. „Rychlé šípy tam nejsou všichni, protože jeden z nich se ocitnul v koncentračním táboře. Ostatní na výpravě objeví tajnou německou továrnu a zároveň pomůžou německému zběhovi,“ prozradil Roman Šantora. 

K Poctě Rychlým šípům je možné se v Galerii Lucerna připojit do 28. června.