Záhada hlavolamu vyřešena: Foglarův byt „si pronajmou“ literáti, znovu vyjdou jeho knihy

Jaroslav Foglar žil v bytě v Křišťanově ulici na pražském Žižkově přes dvacet let a od podzimu zde autora Rychlých šípů vystřídají spisovatelé a překladatelé dětské literatury. Skautská nadace Jaroslava Foglara, která byt vlastní, ho propůjčí literárním umělcům k měsíčním rezidenčním pobytům. Nakladatelství Albatros navíc oznámilo, že se chystá v dalších letech postupně vydat Foglarovo dílo, včetně komiksů o Rychlých šípech.

 „Je to způsob, jakým foglarovské sdělení nést i do budoucnosti vznikem nových děl v dětské literatuře a překladem českých literárních děl do cizích jazyků,“ doufá předseda nadace Tomáš Šídlo.

Spisovatel se skautskou přezdívkou Jestřáb žil v žižkovském domě s číslem popisným 18 v letech 1978 až 1999, kdy zemřel. Byt stejně jako autorská práva ke svému dílu odkázal nadaci, ve které byl předsedou. Ta však krátce po jeho smrti kvůli nedodržení zákona zanikla a o dědictví se zároveň přihlásil Foglarův synovec. Následovaly vleklé soudní spory, dědictví však nakonec skončilo u nástupnické Skautské nadace Jaroslava Foglara. Ta získala i spisovatelův byt, který byl 16 let zapečetěný.

Nadace prý už zaznamenala zájem o pobyty od autorů z různých koutů světa, například i z Afriky nebo Jižní Ameriky. Než se ale do bytu nastěhují první dočasní „nájemníci“, je třeba ho zrekonstruovat. Vypadá totiž téměř stejně jako v době, kdy ho Foglar opustil, včetně původního zařízení a spisovatelových osobních předmětů.  

Zmizely jen regály na písemnosti, kde Foglar ukládal například desetitisíce dopisů od fanoušků. Psaní a další dokumenty nyní nadace ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví katalogizuje a archivuje.

Foglar opět na pultech

Naopak dopisy, které psal Foglar, si lidé budou mít možnost nově přečíst. Dosud nevydaná korespondence a deníky autora dobrodružných příběhů, stejně jako komiksy, skautské příručky a především všechny jeho stěžejní romány totiž chce čtenářům připomenout nakladatelství Albatros. S ním spolupracuje i zmiňovaná foglarovská nadace, která se po delších soudních sporech stala vlastníkem autorských práv. 

Jako první by letos v září měly vyjít romány Hoši od Bobří řeky a Chata v Jezerní kotlině, příští rok na jaře pak první kniha stínadelské trilogie Záhada hlavolamu. Ročně má jít o pět až šest titulů.

Tento okamžik považuji pro Albatros za stejně důležitý, jako když jsme před 20 lety koupili práva na Harryho Pottera. (…) Dnešní děti jsou z internetu zavaleny textem, a tak bude na nás, jakým způsobem jim budeme schopni atraktivní dílo Jaroslava Foglara podat tak, aby se do něj opět začetly a opět pocítily touhu, kterou jsme kdysi pocítili my, touhu po dobrodružství a po přátelství.
Ondřej Müller
programový ředitel Albatrosu

Nově vydané „foglarovky“ bude spojovat jednotící grafická úprava, kterou připravuje výtvarník Petr Štěpán. Ilustrace jednotlivých románů si pak vezmou na starost mladí komiksoví výtvarníci. V případě Hochů od Bobří řeky to bude Ester Kuchynková, u Chaty v Jezerní kotlině Pavel Čech a trojici knih o Stínadlech ilustracemi opatří Jiří Grus.

Albatros plánuje také sběratelskou edici, kde budou vydávat texty v původním znění bez redakčních úprav a s původními ilustracemi. Zatím jsou v plánu v této edici dvě až tři knihy s ilustracemi Zdeňka Buriana. Znovu vyjdou také komiksy o Rychlých šípech.

Příběhy klukovské party začaly vycházet před osmdesáti lety, k výročí nadace mimo jiné vyjde kniha Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství. Komiks, na němž se podílela padesátka českých a slovenských tvůrců, se představí na květnovém festivalu Svět knihy v Praze.