Filmový festival v Benátkách se vydal ke hvězdám, s mezipřistáním na Měsíci

Začíná filmový festival v Benátkách (zdroj: ČT24)

Benátky popětasedmdesáté zaplavil film. Tamní slavný festival otevírá ve středu snímek o astronautovi Neilu Armstrongovi s Ryanem Goslingem v hlavní roli. Na červený koberec se chystá také Bradley Cooper a Lady Gaga z remaku hudebního snímku Zrodila se hvězda. Podle kritiků se dramaturgům podařilo sestavit nejzajímavější program za posledních patnáct let.

Festival v Benátkách startuje s velkými ambicemi. Hned úvodní snímek První člověk (First Man) patří k nejočekávanějším letošním titulům. I proto, že režisérsky za příběhem o prvním pozemšťanovi, který vstoupil na povrch Měsíce, stojí Damien Chazelle.

Americký filmař zaujal před čtyřmi lety dramatem o bubenické posedlosti Whiplash a především loni muzikálovou romancí La La Land, která si vyzpívala šest Oscarů, včetně sošky pro nejlepšího režiséra. Jednu z hlavních rolí si v La La Landu zahrál Ryan Gosling, kterého si Chazelle vybral i jako představitele astronauta Neila Armstronga ve své novince.

Pohledy kritiků ale nemíří jen do vesmíru. „Zahajující film je naprosto skvělý. Vím ovšem alespoň o půl tuctu filmů, které za pár měsíců uvidíme na Oscarech,“ předpokládá například Scott Roxborough z časopisu Hollywood Reporter.

Vedle Měsíce chce v Benátkách zazářit také snímek Zrodila se hvězda, režisérský debut herce Bradleyho Coopera. V remaku několikrát natočeného příběhu si zároveň zahraje country zpěváka, jenž vytáhne na výsluní zpěvačku, která ho ovšem poté svým úspěchem zastíní. Tato role se stala první velkou hereckou filmovou příležitostí pro popovou divu Lady Gagu. 

Zajímavé tituly letos benátský festival získal i díky otevřenosti vůči streamovací službě Netflix. Zatímco filmová přehlídka v Cannes odmítá filmy, které běží v kinech a diváci si je současně mohou stáhnout na internetu, Benátkám takové snímky nevadí. Uvedou tak třeba novinku mexického režiséra Alfonsa Cuaróna, kterého do kinematografického nebe vynesla oscarová Gravitace

Jeho poslední počin Roma sleduje rok života středostavovské rodiny v mexickém hlavním městě v sedmdesátých letech. Ještě před první festivalovou projekcí patří mezi favority na hlavní cenu.

Hororů se Benátky nebojí, žen ano

Zlatého lva ale může získat i horor Suspiria italského režiséra Guadagnina. Oscary loni zaujal úplně jiným žánrem – letní gay romancí Dej mi své jméno. „Suspiria je další film, od něhož mám velká očekávání,“ přiznává kritik Scott Roxborough. „Jde o remake italské hororové klasiky. Původní film je fenomenální, jeden z nejděsivějších filmů, jaké znám. Novinka s Tildou Swintonovou a Dakotou Johnsonovou by mohla být opravdu výjimečná.“

Mezi superlativy na adresu Benátského festivalu by se ale našla i kritická slova. Do soutěže byla vybrána pouze jedna filmařka – Australanka Jennifer Kentová známá především příznivcům hororů. Festivalovému publiku promítne historický thriller o pomstě The Nightingale (Slavík).

Celkem se v soutěži bude rozhodovat mezi jednadvaceti snímky, zeměpisně jsou mezi nimi zastoupeny Evropa, Jižní i Severní Ameriky, Austrálie a Japonsko. Hlavní porotě předsedá Guillermo del Toro, jehož fantasy Thriller Tvář vody vyhrál Zlatého lva loni (a následně pak i Oscara). 

Fanoušci a kritici se s filmovými novinkami mohou v Benátkách seznamovat do 8. září.