Filmová upoutávka týdne: Slůně Dumbo opět vzlétne s pomocí Tima Burtona

Slůně s obřími ušisky jménem Dumbo je hvězdou slavného animovaného filmu z rané éry celovečerních snímků studia Walt Disney. Přes sedmdesát let staré dílo se teď dočká hrané verze. Projekt dostal na starost režisér Tim Burton, kterého přitom proslavila temná až morbidní poetika. Pro studio Disney ale nejde o úplný risk. Burton už mu jednou zajistil miliardový hit, když v hrané podobě představil Alenku v říši divů. V kinech se Dumbo předvede v březnu 2019.

Chystaný Dumbo nebude doslovným remakem. „Zatímco původní film končil tím, že Dumbo létal, tenhle s tím začíná a posouvá příběh dál,“ přiblížil na CinemaConu herec Danny DeVito.

Právě lidské postavy získají vedle samotného slůněte zásadně větší prostor. Jednou z nich je voják Holt Farrier, který se vrací domů z války a nachází místo u cirkusu, kde se má starat o čerstvě narozené slůně s rozměrnýma ušima. Jakmile se ukáže, že slůněti umožňují tyto obří uši létat, majitel cirkusu přijde s plánem, jak na unikátním zvířeti zbohatnout.

I když s řadou herců, kteří účinkují v Dumbovi, se Burton sešel už při natáčení svých starších děl, už poněkolikáté v řadě vynechal Johnnyho Deppa, který s ním dlouhodobě spolupracoval už od Střihorukého Edwarda. V posledních filmech jako Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti nebo Big Eyes tak dával šanci jiným tvářím.

Tim Burton
Zdroj: Reuters/Yuriko Nakao

Návrat Greenové i Keatona

Z poslední doby se v Burtonově tvorbě setrvale vyskytuje jenom Eva Greenová, která si zahrála slečnu Peregrinovou a ve filmu Temné stíny potom čarodějnici. V Dumbovi představuje cirkusovou artistku.

S Dumbem se Burtonovi rovněž naskytla příležitost pracovat s Michaelem Keatonem, který v začátcích režisérovy kariéry ztvárnil titulní role filmů Beetlejuice a Batman. Již zmíněný Danny DeVito pak s nimi spolupracoval na pokračování Batmana. Zatímco Keaton v něm opět ztvárnil hlavního hrdinu, DeVito se ujal role jednoho z padouchů.

Dosud nejvýdělečnějším filmem, který Burton natočil, je již zmíněná Alenka v říši divů, což byl zároveň jeden z prvních případů, kdy se studio Disney pustilo do modernizace svých klasik. V posledních letech tak diváci mohli vidět i novou Popelku nebo Knihu džunglí.

Dumbo nebude posledním takovým případem. Ještě letos v srpnu se diváci dočkají dospělého Kryštůfka Robina, kterého doprovodí Medvídek Pú, a v prosinci dojde na kouzelnou chůvu Mary Poppins. Plno je i v příštím roce  na –březen je naplánovaný Dumbo, v květnu bude mít premiéru Aladin a v červenci Lví král.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů

Už na konci srpna vstoupí i do českých kin adaptace románu Sarah Watersové Malý vetřelec. V režii Lennyho Abrahamsona, jehož minulý film Room mu vynesl nominaci na Oscara, se představí Domhnall Gleeson nebo Ruth Wilsonová.