Filmová upoutávka týdne: Na Vánoce přiletí Mary Poppins

Kouzelná chůva Mary Poppins se vrací na místo činu. Více než padesát let od vzniku prvního filmu populární filmová postava získala novou představitelku, a to Emily Bluntovou. O letošních Vánocích bude mít ambice vyrovnat kasovní úspěch své předchůdkyně.

Původní Mary Poppins je optimistický muzikál, který výrazným způsobem kombinoval hrané herce s animovanými pasážemi (formát využitý například ve filmu Falešná hra s králíkem Rogerem). Patří také k nejvýdělečnějším filmům v roce svého uvedení.

Vyprávění zasazené do Londýna roku 1910 ukazuje, jak do rodiny Banksových doslova přilétá s deštníkem nová chůva Mary Poppins, jejíž neobyčejné schopnosti jí pomáhají zkrotit děti Banksových Jane a Michaela.

Původní Mary Poppins na Oscarech získala hned pět cen včetně ocenění pro Julii Andrewsovou, která titulní postavu ztvárnila. A možná by tenhle muzikál na motivy knížky P. L. Traversové získal i ocenění nejvyšší, kdyby mu nekonkuroval jiný muzikál – My Fair Lady s Audrey Hepburnovou. Pro Walta Disneyho bylo ale velkým úspěchem už získání nominace pro nejlepší film.

Z filmu Mary Poppins se vrací - Emily Mortimerová a Ben Whishaw jako dospělé verze Jane a Michaela s dětmi a Mary Poppins
Zdroj: Facebook Mary Poppins Returns

Nové uchopení starého námětu je znakem trendu, kterého se studio Disney v poslední době drží a které se mu vyplácí. Předloňská Kniha džunglí utržila po celém světě přes devět set milionů dolarů, loňská Kráska a zvíře už šla přes miliardu a byla by možná nejúspěšnější, kdyby nebylo fenoménu Star Wars.

O novou verzi Mary Poppins se postaral odborník na muzikály

Film nazvaný Mary Poppins se vrací svěřilo studio Robu Marshallovi, který má zkušenost s muzikály i velkou hollywoodskou produkcí. Jeho dosud největším úspěchem byla jeho celovečerní prvotina Chicago. Kriminální příběh z jazzové éry hostil hvězdy jako Richarda Gerea, Renée Zellwegerovou a Catherine Zeta-Jonesovou a došel si pro Oscara za nejlepší film. Režijní nominaci však Marshall neproměnil. Takový úspěch už pak ale nezopakoval ani s asijskou tematikou v Gejše, ani s felliniovským filmem Nine.

Studio Disney si ho ale poté vybralo, aby se postaral o pokračování jejich veleúspěšné série Piráti z Karibiku. Po trilogii od Gorea Verbinského přinesl Marshall čtyřku s podtitulem Na vlnách podivna. S velkým nadšením se nesetkala, miliardu ale utržila. Po ní natočil pro stejné studio adaptaci divadelního muzikálu Čarovný les, který smíchává různé pohádky. A pro Disneyho natočil i novou Mary Poppins.

Emily Bluntová a Rob Marshall
Zdroj: Facebook Mary Poppins Returns

Julii Andrewsovou v hlavní roli nahradila Emily Bluntová. Tato britská herečka s Marshallem spolupracovala už na Čarovném lese a není jedinou castingovou spojnicí. Ve filmu se objeví i Meryl Streepová, a to jako její výstřední sestřenice Topsy.

Časově se pak děj posouvá do roku 1930, takže Michael a Jane už jsou dospělí. Michael má tři děti a poté, co prodělá osobní ztrátu, objeví se v rodině opět tajemná chůva Mary Poppins, aby pomohla rodině znovu nalézt ztracené štěstí.