Hybaj do lesa! Ten Čarovný pobaví jako princ u vodopádu

Reálný svět není vždycky pěkné místo. Lidstvo se proto před bombovými útoky a teroristickými výhružkami občas uchyluje do míst fantazie, kde je veselo, barevně, vtipně, pěkně, kde jsou hezcí lidé a všechno má svůj šťastný konec. A nebo ne? Muzikální pohádka Čarovný les ho totiž nutně nenadělí každému. Musíte být jen opatrní na to, co si přejete…

Čarovný les je spíš než klasická pohádka muzikální parodie (v tom lepším slova smyslu). Ačkoliv to tak zpočátku nevypadá, čekají diváka vcelku vtipné a překvapivé gagy i zesměšnění typických pohádkových archetypů. Na úvod lze tedy zapochybovat nad tím, zdali je film nutně určen nejmladšímu publiku. Pokud si jako dospělý doprovod troufnete dětem vysvětlovat, proč princ líbá „tamtu paní, když má za ženu Popelku“, proč už zemřely alespoň tři hlavní postavy a co princ myslel tím: „Vedli mě k tomu být okouzlující, ne věrný“, tak směle do toho…

Snímek nakombinoval ty nejznámější pohádky a první polovinu si jejich hrdinové plní sny. Všichni za jejich dosažením napochodují do tajemného lesa a divák sleduje, co jsou pro ně postavy ochotny udělat. V druhé části ale zjistí, že splněná přání vedla ke katastrofě, a tady už to začíná být trochu zajímavější.

Film je nasycen skvělými herci, jako jsou Meryl Streep, Emily Blunt, Tracey Ullman nebo Chris Pine a svých deset minut slávy si střihne i Johnny Depp - jeho vlk je okouzlující podivín ne nepodobný Kloboučníkovi z Alenky v říši divů. Bravurně jsou obsazeny i vedlejší role, třeba Popelčina macecha a dvě sestry, jejichž přehrávání a záměrná stupidita dokresluje potřebnou úsměvnou atmosféru.

Tvůrci se kolikrát ubírají cestou drsnějšího černého humoru a nechybí ani klasické grimmovské brutality jako vyklované oči nebo usekané prsty, o úplné smrti nemluvě. Vyvažují to ale záměrná klišé i „sluníčkově-hrdinské“ momenty - např. za výkon princů s rozhalenkou u vodopádu by se nemusel stydět kdejaký boyband. Právě tato scéna dokazuje, že si filmaři otevřeně utahují jak ze sebe, tak z některých nechápavých diváků, kteří jim na to skočí. 

Muzikál dost možná zanikne mezi dvěma posledními natočenými Sněhurkami a současnou novou Popelkou, ta v Čarovném lese se ale aspoň nebojí poslat prince do kopru a s ironií přiznat, že uklízí vlastně docela ráda. Přidejme k tomu skvělé kostýmy i výpravu a máme tu minimálně dobrou oddechovku, která nenuceně pobaví a na chvíli odreaguje. 

Čarovný les / Into the Woods

Režie: Rob Marshall, Scénář: James Lapine, Hudba: Stephen Sondheim, Hrají: Anna Kendrick, Johnny Depp, Chris Pine, Emily Blunt, Meryl Streep, Lucy Punch, Mackenzie Mauzy, Christine Baranski, James Corden, Tracey Ullman, Frances de la Tour, Tammy Blanchard, Billy Magnussen, Daniel Huttlestone, Lilla Crawford. V kinech od 2. dubna 2015.