Festival Open House otevírá nepřístupné stavby, připomene i židovské transporty

Více než 40 běžně nepřístupných budov v Praze se o víkendu otevřelo veřejnosti. Festival Open House umožní lidem podívat se zdarma do sídla premiérů, Kramářovy vily, podzemního krytu v Thomayerově nemocnici, bývalého plynojemu v Libni nebo telekomunikační věže a dřívějšího nákladového nádraží na Žižkově.

Oproti loňskému ročníku mohou zájemci nově například i projít trasou transportů od Veletržního paláce na nádraží Bubny s jeho silným příběhem nebo zažít netradiční výhled ze střechy Domu módy na Václavském náměstí.

Festival Open House otevírá nepřístupné budovy (zdroj: ČT24)

Prohlédnout si návštěvníci mohou také karlínskou Invalidovnu, budovu Main Point Karlín oceněnou za rok 2011 jako světově nejlepší administrativní stavbu, Palác Archa nebo sídlo ministerstva průmyslu a obchodu.

Podívejte se na některé ze zpřístupněných objektů i ve fotogalerii:

Téměř všechny objekty zapojené do festivalu budou přístupné bez registrací, je tedy nutné počítat s frontami.

Myšlenka otevřít veřejnosti běžně nepřístupné budovy se zrodila v Londýně v roce 1992, u jejího vzniku tehdy stála i česká architektka Eva Jiřičná. Festival se postupně rozšířil do dalších 35 měst, vedle Evropy i do Ameriky, Austrálie, Asie a Afriky. Akce v Londýně každým rokem otevírá 800 budov a přiláká až 350 tisíc lidí, v Praze se koná potřetí, loni přitáhla více než 48 tisíc návštěvníků.