Evropské hudební ceny MTV si přivlastnila Taylor Swiftová, nejlepší píseň ale nazpívala Nicki Minaj

Americká zpěvačka, skladatelka a muzikantka Taylor Swiftová získala při nedělním udělování cen MTV Europe Music Awards (EMA) čtyři ocenění. Cenu si odnesla v kategorii nejlepší umělec, nejlepší pop, nejlepší hudební videoklip a nejlepší dlouhý videoklip, kde uspěla s desetiminutovou verzí videa k hitu All Too Well.

Nominace na ceny MTV Europe Music Awards vedla Taylor Swiftová společně s britským zpěvákem Harrym Stylesem. Naděje na vítězství si mohli dělat v sedmi kategoriích. Styles získal jen jednu sošku, a to za nejlepší živé vystoupení.

Swiftová obdržela čtyři ceny, mimo jiné tak zopakovala svůj úspěch z TV Video Music Awards, tedy cen americké hudební televize za nejlepší videoklip. Za ocenění poděkovala především fanouškům. Ti jí nedávno zajistili rekord na Spotify, když zpěvaččina novinka Midnights zaznamenala během jediného dne 186 milionů poslechů. 

Dvě ceny, za nejlepší píseň a nejlepší hip-hop, si odnesla zpěvačka a raperka Nicki Minaj díky skladbě Super Freaky Girl. Rovněž dvě ceny putovaly do rukou francouzského DJ a producenta Davida Guetty. Zabodoval jednak v kategorii vyhrazené elektronické hudbě, jednak porota ocenila jeho spolupráci se zpěvačkou a písničkářkou Bebe Rexha na songu I'm Good (Blue).

V alternativě se zadařilo britským Gorillaz, v R&B zaujala Chlöe. Cena za nejlepší rock patří kapele Muse. Její členové prohlásili, že své vítězství věnují lidu Ukrajiny a Íránu. Udělovala se ale také například cena za nejlepší vystoupení v metaversu, vítězem se stal virtuální koncert K-popové formace Blackpink. 

Hlas Ukrajiny

Na slavnostním večeru se objevila i ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která v tomto roce vyhrála hudební soutěž Eurovize. V aréně s ukrajinskými národními barvami, modrou a žlutou, vystoupila s písní Stefania. „Je pro nás důležité být hlasem Ukrajiny, vystupovat po celém světě a mluvit o Ukrajině, o válce a naší kultuře, o kultuře, která bojuje proti válce,“ prohlásil frontman kapely Oleh Psjuk.

Předávání cen se letos uskutečnilo v německém městě Düsseldorf, které je mimo jiné domovem průkopnické německé elektronické kapely Kraftwerk, která ovlivnila generace popových hudebníků. Moderátory večera byli novozélandský režisér Taika Waititi a jeho manželka zpěvačka Rita Ora, která také získala cenu za nejlepší vzhled.