Taylor Swiftová se vypovídala z bezesných nocí. Její Midnights mají rekordní počet poslechů

Taylor Swiftová vydala nové album (zdroj: ČT24)

Americká zpěvačka Taylor Swiftová patří mezi komerčně nejúspěšnější umělkyně všech dob. Novinka Midnights (Půlnoci), kterou vydala před pár dny, to jen potvrzuje. Kritika novou nahrávku několikanásobné držitelky Grammy nepřijela bez výhrad, fanoušci ale s bezmezným nadšením a svému idolu zajistili rekord v poslechovosti na platformě Spotify.

Vydání nového alba nebylo překvapením. Že vyjde 21. října, avizovala Taylor Swiftová už při přebírání ceny MTV za nejlepší videoklip roku. „Více vám povím o půlnoci,“ dodala s odkazem na název novinky. O půlnoci její webové stránky pod obrovským náporem fanoušků zkolabovaly.

Obal a název alba se po zveřejnění na sociálních sítích následně stal inspirací k parodiím pro výrobce majonézy, Mezinárodní basketbalovou federaci i topmodelku Heidi Klumovou.

Skvělé, ale bez pecek, píší kritiky

Britské deníky Guardian a Independent albu daly pět hvězdiček. Podle Guardianu je Midnights „skvělá, vyrovnaná a vyzrálá deska“ plná fantastických písní. Někteří recenzenti si ale stěžovali na nedostatek potenciálních hitů, podle Evening Standard album zcela postrádá „pecky“.

Recenze v časopise Rolling Stone míní, že se Taylor Swiftová zlepšila, k čemuž zřejmě přispělo, že začala znovu nahrávat svá předchozí alba. „Je zřejmé, že návrat do minulosti v jejím psaní textů písní odemkl něco skvělého a svěžího,“ píše se v kritice.

Swiftová zatím natočila novou verzi desek Fearless a Red, za jejími vlastními remaky jsou spory s hudebním manažerem Scooterem Braunem o autorská práva. Nyní zpěvačka projekt pozastavila, aby mohla vydat nové, v pořadí už desáté studiové album.

Na nových skladbách je, zmiňuje BBC, znát návrat k hudbě bližší hlavnímu proudu v porovnání s dvěma předchozími tlumenějšími a více akustickými alby Taylor Swiftové. Recenzent BBC novinku označuje za popovější a osobnější.

Swiftová: Všichni na sobě něco nenávidíme

Mnozí se shodují, že v porovnání se zpěvaččinou starší tvorbou jsou její nové písně poněkud temnější. Sama Swiftová Midnights popsala jako příběh třinácti bezesných nocí z jejího života.

K singlu Anti-Hero například uvedla: „Myslím, že jsem se ještě nikdy nepustila do tak detailního odhalování nedostatků svého vlastního sebevědomí. Skladba je jakousi komentovanou projížďkou vším, co jsem na sobě nenáviděla. My všichni na sobě něco nenávidíme.“

Videoklip k Anti-Hero nasbíral na YouTube během pár dní miliony zhlédnutí. Rekordní ale byl zájem na Spotify, kde album Midnights zaznamenalo během jediného dne 186 milionů poslechů. To je nejvíce v historii této streamovací platformy.