Davida Sucheta si pletou s Poirotem. Skutečně mě poznáte přes mé fotografie, říká

Rozhovor s Davidem Suchetem (zdroj: ČT24)

Britský herec David Suchet je pro diváky především belgickým detektivem Herculem Poirotem. Zdaleka nejen na tuto roli ale vzpomíná v autobiografické knize Za objektivem: Můj život. Plnohodnotnou součástí knižního ohlížení čtyřiasedmdesátiletého umělce jsou vedle textů také jeho fotografie. Focení se věnuje celý život. „Moje snímky nezachycují, co vidím, ale jak svět vidím. Když s nimi strávíte učitý čas, tak zjistíte, jaký jsem já,“ upozornil Suchet v rozhovoru pro Události, komentáře.

Suchet v knize často mluví o svém dědečkovi Jimovi, který byl fotograf. „Vždycky říkal, že tím nejdůležitějším objektivem je naše oko,“ podělil se herec se čtenáři o jeden z dědečkových postřehů. „Nejde o to, co vidím, ale jakým způsobem interpretuji a vykládám to, co moje oko vidí, a to potom reprodukuji prostřednictvím fotoaparátu,“ vysvětluje. 

Své snímky nevnímá proto jako zachycení předmětů nebo lidí, ale jako svůj pohled na ně. „Velice často jsou to impresionistické nástiny,“ popisuje. Přiznává například, že ho fascinují stromy.

„Vidím v korunách stromů řadu věcí. Vidím příšery ve větvích. Můžu tam spatřit i domov pro ptáky, zvířata a hmyz. Když jsem dnes procházel Londýnem, pršelo a viděl jsem strom, jehož tvar mi připomínal šílence se zářícíma očima a velkými zuby,“ vyprávěl v rozhovoru pro ČT.

Nejlepší přítel Poirot

Fotoaparát málokdy odkládá. „Pořizuji snímky něčeho, na co reaguji emocionálně,“ podotýká s poznámkou, že právě prostřednictvím jeho fotografií mohou lidé zjistit, kdo je skutečný David Suchet. Nápovědou pro čtenáře mohou být v knize Za objektivem také jeho texty, v nichž vypráví o své rodině, zamýšlí se nad proměnami zábavního průmyslu a probírá i hereckou kariéru.

David Suchet jako Hercule Poirot
Zdroj: ČT

Přestože hrál ve hrách od Williama Shakespeara či Oscara Wildea nebo v seriálu Pán času, pro většinu diváků zůstává především detektivem s pečlivě navoskovaným knírkem a výbornou intuicí. Filmovým Poirotem byl Suchet čtvrt století a nepovažuje ho prý za své herecké prokletí.

„Pořád se mi po něm stýská. Byl to můj nejlepší přítel, který od roku 1988 až do roku 2013 ovlivňoval můj život, ale už nikdy si ho nezahraju,“ říká o své osudové postavě.

Diváci České televize se steskem trápit nemusí. Detektivky s Herculem Poirotem se na podzimní obrazovky vrací každou středu a sobotu.