Ceny pronájmů v kulturních domech se zvedly i o třetinu. Někteří pořadatelé své akce přesouvají na jaro

Provozovatelé kulturních domů museli vysoké účty za elektřinu promítnout do cen pronájmů. Ty se tak na zimní sezonu zvednou o desítky procent, někde až o třetinu. A to i přes to, že se snaží ušetřit snižováním teploty v sálech. Část programu se některé kulturní domy proto snaží přesunout na jaro.

„Ceny energií se samozřejmě dotkly i nás. Nájemné poroste asi o deset až dvacet procent,“ řekl obchodní ředitel centra Akord v Ostravě Matěj Ostárek. V sušickém kulturním centru již ceny zvýšili, a to o třetinu, odpověděl jeho ředitel Karel Sedlecký. I další provozovatelé kulturních domů, které ČT oslovila, potvrzují navýšení cen v rozmezí deseti až třiceti procent. Rozhodující pro ně je, o kolik se jim od nového roku zvýší ceny energií.

Zvýšení cen pronájmů ale odrazuje zájemce, například studenty maturitních ročníků. „Poptávka je u plesů někdy po menších prostorách a některé třídy se sdružují. Určitě bude obecně méně akcí,“ uvedl ředitel jihlavského domu kultury Petr Palovčík.

„Zatím máme zrušené dva plesy, které byly v minulých sezonách pravidelně. Menší zájem je o vstupenky v předprodeji, a tak některé akce ruší, protože by z předprodaných vstupenek akci nezvládli zaplatit a nemohou si dovolit riskovat,“ vysvětlila Veronika Teplá, ředitelka kulturního domu v Novém Městě na Moravě.

Jaro?

Někteří pořadatelé se své akce proto rozhodli přesunout ze zimních měsíců na jaro, aby ušetřili na energiích. „Chystáme nově i program pro děti, který bychom vzhledem k energetické situaci spustili spíše až na jaře,“ řekl manažer společenského centra Babylon Brno Martin Krejčí.

Kulturní centra se snaží alespoň ušetřit na provozu. „Úsporněji vytápíme, na plesy budeme vytápět méně, lidi se zahřejí pohybem,“ řekla dramaturgyně Městského domu kultury Sokolov Jana Fefferová. Nižší teploty mají i v kulturním domě v Novém městě na Moravě. Jeho ředitelka Veronika Teplá uvedla, že nyní topí na 19 stupňů.

Přesto ne všechny kulturní domy musí k tomuto typu opatření sahat. Provozovatelé, kteří mají zafixované ceny energií, s cenami hýbat nemusí. Kvůli levnějším pronájmům tak naopak pozorují vyšší poptávku. „Registrujeme opatrný zájem pořadatelů z jiných měst, kteří řeší zvýšené náklady ve svých obvyklých místech,“ uvedl ředitel teplického kulturního domu Přemysl Šoba.