„Bude vám to fakt na niečo?“ Mekyho přiblíží podvratný dokument, zatím trailerem

Trailer k dokumentu Meky (zdroj: Bontonfilm)

Jméno a hity Mira Žbirky znají téměř všichni, jeho samotného a jeho skutečný život už méně. Dokumentarista Šimon Šafránek se rozhodl populárního zpěváka představit z těsné blízkosti, zcela otevřeně i s humorem. Energický filmový portrét s jednoznačným názvem Meky začnou tuzemská kina uvádět od 9. července, s předstihem na novinku zve trailer.

„Snažili jsme se udělat filmový portrét, jaký tu není. Bez sentimentu a patosu, zato s humorem. Energický a podvratný. S hlasitou muzikou, a především pokud možno upřímný a emocionální, lidský,“ říká režisér filmu Šimon Šafránek.

Za svůj předchozí počin King Skate obdržel Českého lva. Pojednával o průkopnících skateboardingu v Československu, Šafránek se ale jako filmař věnuje jinak především hudebním dokumentům a záznamům koncertů. 

Žbirkův život se podle tvůrců podobá skvělé písni – má strhující příběh, tempo, emoce a překvapení. Mnohé třeba překvapil, když coby plachý brýlatý outsider v roce 1982 porazil v anketě Zlatý slavík Karla Gotta. 

Šafránek: Mekyho světem je hudba

Šafránek sledoval Mekyho téměř rok, dokument bilancuje ale i jeho předchozí osobní i hudební život, v němž se fanoušek Beatles, který kdysi hrával jako námezdní muzikant v cizině, dostal až k natáčení ve vyhlášeném studiu Abbey Road.

Na své cestě zažil vyhazov z kapely stejně jako davy fanynek, slávu a hudební triumfy. Za sebou má odchod do ústraní i velký návrat. Vyrovnat se musel se ztrátou bratra a také s tlaky režimu.

Miro Žbirka na archivním záběru (1979)
Zdroj: Bontonfilm

„Připadá mi, že žije ve svém vlastním světě, kde hraje hlavní roli hudba. Pořád si prozpěvuje, notuje. Má osobitý, velmi nakažlivý smysl pro humor,“ prozradil o Žbirkovi Šafránek.

V dokumentárním portrétu Meky kombinuje zpěvákovu otevřenou zpověď, záběry ze současnosti i archivní materiály.