Snížení DPH u ubytování či pokles silniční daně, vláda schválila daňový balíček. Přijala i Antivirus C

Vláda v pondělí schválila daňový balíček, podle něho by například daň z přidané hodnoty klesla z 15 na 10 procent u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní, sportovní akce, na sportoviště nebo do saun. Návrh počítá i s poklesem silniční daně o 25 procent u nákladních aut nad 3,5 tuny. Tvůrce balíčku, ministerstvo financí, navrhuje změny projednat  ve sněmovně ve zrychleném režimu v rámci stavu legislativní nouze. Kabinet přijal také Antivirus C připravený ministerstvem práce: firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem nesnížit mzdy. Až do konce srpna byl pak prodloužen  Antivirus B.

Protikrizový daňový balíček přichází se snížením daně z přidané hodnoty v oblasti ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště (včetně jízdného na vleky) a vstupného do saun a dalších podobných zařízení.

Ve všech případech dochází ke snížení sazby DPH na 10 procent z nynějších 15 %.

„Díky ochranným opatřením jsme dostali šíření nákazy pod kontrolu. Jenže kvůli nouzovému stavu se musely hotely, fitness centra nebo bazény uzavřít a ve velkém se musely rušit výstavy, koncerty, divadelní představení nebo sportovní utkání. Chceme poskytovatelům ubytování, pořadatelům kulturních akcí a sportovních událostí a provozovatelům sportovišť pomoci dostat se ze složité finanční situace, proto jsme se rozhodli je podpořit tímto snížením daňové zátěže,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Silniční daň u aut nad 3,5 tuny by měla o čtvrtinu klesnout. Snížení by mělo platit – v případě schválení parlamentem a po podpisu prezidentem republiky – zpětně od počátku letošního roku.

Vláda také schválila, že lhůta pro vrácení přeplatku spotřební daně u takzvané zelené nafty (nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů prokazatelně spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu) se zkrátí z 60 na 40 dnů. Kabinet chce rovněž umožnit, aby obce měly možnost využít osvobození od daně z nemovitosti při mimořádných událostech, například pandemii. 

Nové daňové možnosti pro obce

Zároveň vláda schválila širší možnosti pro obce při osvobození od daně z nemovitých věcí. V současné době obce mohou zcela nebo částečně osvobodit od daně z nemovitostí na svém území obecně závaznou vyhláškou nemovitosti dotčené živelní pohromou. Nově k tomuto budou moci přistoupit i v případě dalších mimořádných událostí, jako jsou pandemie, krizová opatření podle krizového zákona nebo průmyslové havárie. Toto osvobození bude možné uskutečnit i zpětně.

V případě daňové ztráty si v současnosti mohou podnikatelé a firmy uplatnit daňovou ztrátu až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že opět generují zisk. Nově si budou moci uplatnit vzniklou daňovou ztrátu i za dvě zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ztráta vznikla. „Pokud tedy poplatník v důsledku nouzového stavu vykáže za zdaňovací období roku 2020 daňovou ztrátu, bude si moci o tuto ztrátu zpětně snížit svůj základ daně za zdaňovací období let 2019 a 2018,“ uvedlo ministerstvo financí. 

Vláda schválila návrh na odpuštění odvodů menším firmám

Firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem nesnížit mzdy. Návrh zákona schválila v pondělí vláda. Na Twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Předlohu musí ještě projednat sněmovna a Senát a podepsat prezident republiky.

Sociální pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti činí 24,8 procenta pracovníkova výdělku. Prominutí odvodů má být další podporou z kurzarbeitového programu Antivirus, z něhož se vyplácejí dva druhy příspěvků na náhrady mezd. O odpuštění pojistného – tedy o takzvaném režimu C z Antiviru – jednala v pondělí tripartita, ale na podobě opatření se neshodla.

Dočasné prominutí odvodů má být další podporou z kurzarbeitového programu Antivirus B, který v pondělí vláda prodloužila o tři měsíce, tedy do konce srpna. Sociální pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti, které platí zaměstnavatel, činí 24,8 procenta pracovníkova výdělku.

„Slibujeme si trochu od toho, že pokud firmy rozdaly v březnu výpovědi, stále je ještě do konce května možnost stáhnout je… Slibujeme si od toho udržení zaměstnanosti v malých a středních firmách, v českých firmách, abychom zvládli největší šok. Vracíme se do normálu a chtěli bychom, aby firmy nepropouštěly,“ řekla na tiskové konferenci po jednání Maláčová.

Z programu Antivirus stát vyplácí zatím dva druhy příspěvků. Podpora A činí 80 procent z náhrady mzdy lidí v karanténě či z uzavřených provozů do 39 tisíc korun superhrubé mzdy. Podpora B odpovídá 60 procentům náhrady mzdy při omezení provozu kvůli výpadku pracovníků či surovin a při poklesu poptávky, a to do 29 tisíc korun superhrubé mzdy. Tříměsíční odpuštění odvodů je takzvaný režim C.