Odpustit firmám sociální odvody? Žádná shoda, návrh rozdělil tripartitu na tři části

Tripartita se nedohodla na podobě odpuštění sociálních odvodů firmám. Podle návrhu ministerstva práce by se tříměsíční prominutí pojistného mělo týkat malých podniků, podle zaměstnavatelů všech ohrožených. Odbory jsou proti tomu, aby důchodovému systému vypadly příjmy. Po jednání tripartity to v pondělí řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Vláda pak později odpoledne schválila Antivirus C, podle něhož by stát mohl firmám do 50 zaměstnanců odpustit sociální odvody za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem by nemohl snížit mzdy.

Odpuštění odvodů má být další podporou z kurzarbeitového programu Antivirus. Stát z něj vyplácí dva druhy příspěvků na náhrady mezd firmám, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru. 

„Není absolutní shoda, ani mezi členy vlády, ani mezi zaměstnavateli a odbory,“ uvedl po tripartitě Havlíček.

Příspěvek A, režim B a model C

Podle něj panuje shoda na tom, že by se měl dál vyplácet příspěvek kvůli výpadku surovin, pracovníků či při snížení poptávky – takzvaný režim B. Zatím se má poskytovat do konce května. Pokračovat by měl do konce srpna. Skončit by měl příspěvek A na výdělky lidí ze zavřených provozů a na náhradu mzdy pracovníků v karanténě.

V modelu C by se mohly podle návrhu ministerstva práce odpustit sociální odvody, které činí 24,8 procenta z pracovníkova výdělku. Prominout by se mohly za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců, nebo do 25 zaměstnanců. Podmínkou by bylo, že nesmějí propustit víc než desetinu lidí, snížit proti březnu sumu na mzdy o víc než desetinu a čerpat jinou podporu z Antiviru. Musely by také platit daně v Česku či EU.

Podle Havlíčka se na tripartitě názory pohybovaly od „nedělat vůbec nic“ přes odpuštění odvodů menším firmám po prominutí pojistného všem zaměstnavatelům, nebo zaměstnavatelům z krizí zasažených odvětví.

Průmyslníci podporovali možnost výběru, odbory nesouhlasily

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje by při odpuštění odvodů neměla velikost firmy hrát roli a podniky by měly mít možnost si vybrat buď příspěvek na mzdu, nebo prominutí pojistného – tedy mezi podporou B a C. „Plošně by to ale nemělo být v žádném případě,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Odbory s odpouštěním sociálních odvodů nesouhlasí. Staví se proti výpadku příjmu z pojistného. „Sociální systém nesmí být dodavatelem likvidity do firem. Najděme jiný kanál… Je potřeba postiženým pomoci, ale nechat vykrvácet systém důchodového pojištění je extrémně nebezpečné,“ uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj by měl být naopak tlak na banky, aby firmám „dodaly likviditu“.  

Podle ministerstva práce by po čtvrtletním odpuštění odvodů firmám do 25 zaměstnanců ze systému vypadlo asi devět miliard korun. Kdyby se týkalo firem do 50 zaměstnanců, výpadek by činil asi 13,5 miliardy.

Podle rozpočtu resort počítá letos s příjmy z odvodů ve výši 540,5 miliardy korun. Výpadek by tedy činil asi 1,7 procenta, nebo 2,5 procenta.

Vláda schválila návrh na odpuštění odvodů menším firmám

Firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem by nemohl snížit mzdy. Návrh zákona schválila v pondělí vláda. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Předlohu musí ještě projednat sněmovna a Senát a podepsat prezident republiky.

Sociální pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti, které platí zaměstnavatel, činí 24,8 procenta pracovníkova výdělku. Prominutí těchto odvodů má být další podporou z kurzarbeitového programu Antivirus, z něhož se vyplácejí dva druhy příspěvků na náhrady mezd. Podle ministerstva práce má odpuštění pojistného - tedy takzvaný režim C z Antiviru - podpořit zachování pracovních míst.