Na Vánoce hrozí nedostatek některého zboží, upozorňují obchodníci

Události: Výpadky v dodávkách zboží (zdroj: ČT24)

Poslední čtvrtinu roku můžou podle obchodníků poznamenat výpadky některého zboží. Na vánoční sezonu by ho tak v kamenných obchodech i na e-shopech mohl být nedostatek. Dovoz zboží prodražuje a komplikuje hlavně mezinárodní lodní doprava. Kvůli váznoucím dodávkám zboží a materiálů docházejí třeba notebooky, televize nebo plyšové hračky.

I když se obchodníci předzásobili, má určitá část sortimentu výpadky. Horší je teď dostupnost například u levných notebooků do patnácti tisíc korun. Obvykle jde před Vánoci přitom o jeden z nejprodávanějších produktů v segmentu elektroniky.

„Situace na trhu s čipy se podepisuje i na dostupnosti domácích spotřebičů, jako jsou třeba myčky, displeje, chytré televize a problematická je také dostupnost nových herních konzolí,“ dodala mluvčí Alzy.cz Daniela Chovancová.

V následujících měsících může být nedostatek plyšových hraček a kvůli nedostatku čipů také těch na dálkové ovládání. „Otázka je, jestli zboží, které jsme si objednali už před řadou měsíců, vůbec na Vánoce dorazí. Druhá věc ovšem je, že tu situaci víme už s nějakým předstihem a jsme schopni na to reagovat,“ sdělila ředitelka Hamleys Jana Doležalová. 

Problémy s dodávkami mají i hudební nástroje. Dodací lhůty se prodlužují i na půl roku. Na Vánoce by tak mohl být nedostatek digitálních pian nebo některých druhů kytar a baskytar.

„Dopravujeme průměrně tak čtyři kontejnerové zásilky měsíčně. V některých případech platíme až o tisíc procent víc než v roce 2019,“ přiblížil marketingový ředitel Kytary.cz Filip Černý.

Koncové ceny se snaží udržet, ale dlouhodobě to prý nepůjde. O mnoho levněji zatím nevychází pozemní ani letecká doprava. „Řekl bych, že v osmdesáti procentech dodávek dochází ke zpoždění nebo k jejich zmenšení. To znamená nedostáváme zboží, které jsme si objednali,“ konstatoval Černý.  

Problémy jsou například i s obalovým materiálem. Hlavně kartonové krabice stojí znatelně víc než dřív.

Menší nabídka elektroniky, hraček i obuvi

Krize v dopravě a nedostatku komponentů letos zasáhla téměř všechny obory a výroby. Za hrozící omezenou nabídkou jsou hlavně uzavírky ve velkých námořních přístavech a ještě stále přetrvávající následky uváznutí přepravní lodi v Suezském průplavu.

Omezenou nabídku ale způsobuje i nedostatek komponentů. V poslední době asi nejzmiňovanější polovodiče mohou za nedostatek aut na trhu. Čipy jsou ale i téměř v každé elektronice, i tam se počítá s nižším počtem dodávek. Kvůli vysoké poptávce na trhu chybí i další vstupní komponenty jako plasty, kovy nebo dřevo.