Dodavatelé energií zlevňují. Podle odborníků bude přibývat výhodných nabídek

Události: Dodavatelé energií zlevňují (zdroj: ČT24)

Dodavatelé energií zlevňují, někteří od začátku září až o více než čtvrtinu. Další společnosti se pak na snižování cen chystají v následujících týdnech. Například společnost ČEZ v pátek představila nové ceníky platné od poloviny září. Většina dodavatelů už tak nabízí ceny pod nastavenými vládními stropy.

„V našem případě je to zlevnění elektřiny o dvacet procent, u plynu nejčastěji o třicet procent. Zákazníci nemusí nikam přecházet, změna je automatická,“ sdělil mluvčí společnosti PRE Karel Hanzelka.

Ceny postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku. Společnost E.ON a Pražská energetika už mají fixované nabídky elektřiny pod čtyřmi tisíci za megawatthodinu. Innogy další zlevnění připravuje a ČEZ sníží ceny v půlce září.

Ceny elektřiny
Zdroj: Ušetřeno.cz / ČT24

„Zlevníme jak u elektřiny, tak u plynu. Stane se to v polovině září. U elektřiny bude ten jednoletý fix zhruba tisíc korun a dvacet procent pod stropem, v případě plynu to bude asi čtvrtina pod stropem, to znamená pětadvacet procent,“ ujasnil mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Podle odborníků bude výhodných nabídek přibývat. „Spousta dodavatelů se skutečně předhání, snaží se přicházet s novými akvizičními ceníky. Dodavatelé se už poučili z energetické krize a nejen, že se snaží získávat nové zákazníky, ale starají se i o ty stávající,“ okomentoval energetický analytik z Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Ceny plynu
Zdroj: Ušetřeno.cz / ČT24

I tak by se ale podle něj měli zákazníci o aktuální ceny aktivně zajímat a případně přejít jinam. „U některých zákazníků, kteří mají ceny okolo vládního stropu nebo nad ním, se dokonce přejít vyplatí i přes sankci,“ dodal Vrňák.

Dle analytiků budou ceny energií v příštích týdnech zřejmě dál klesat a nápor na pobočkách dodavatelů tak bude patrně dále narůstat.