Ceny vývozu a dovozu loni rostly prudkým tempem. V prosinci byl ale růst nejnižší z celého roku

Ceny vývozu i dovozu loni rostly výrazně rychleji než dříve. Vývozní ceny stouply meziročně o 12,7 procenta a dovozní o 17,2 procenta, informoval Český statistický úřad. Statistici zveřejnili také údaje za loňský prosinec, které celoročnímu výsledku poněkud pomohly, protože meziroční růst cen vývozu a dovozu byl nejnižší za celý rok. Pokračovalo tedy postupné zpomalování, které bylo patrné od srpna.

Růst cen exportu a importu byl loni dvoj- až trojnásobný oproti předchozímu roku. V roce 2021 tyto ceny stouply o 5,8 procenta u vývozu a 6,1 procenta u dovozu, loni to bylo o 12,7 procenta, respektive 17,2 procenta.

Ceny podle statistiků neklesly v žádné ze sledovaných skupin v dovozu i vývozu. Největší vliv na dovozní a vývozní ceny měly loni podle ČSÚ zejména ceny energií – hlavně elektřiny, plynu a ropných výrobků. Velmi výrazný nárůst byl u cen minerálních paliv, tedy elektřiny, uhlí, ropných výrobků a plynu. Ty vývozní meziročně vzrostly o 120,1 procenta a dovozní o 104,4 procenta.

Více než o pětinu – o 21,3 procenta – loni meziročně vzrostly vývozní ceny potravin, především obilovin. Dovozní ceny potravin vzrostly o 14,7 procenta. Ceny polotovarů, kde se růst cen dotkl hlavně kovových výrobků, stouply ve vývozu o 18,9 procenta a v dovozu o 16,6 procenta.

V dovozu se ceny minerálních paliv zvýšily o 104,4 procenta. Polotovary, především železo, ocel a kovové výrobky, a také nápoje a tabák zdražily shodně o 16,6 procenta. Ceny potravin stouply o 14,7 procenta, zejména u masa a masných výrobků. 

V prosinci byla již čísla poněkud příznivější než v celoročním souhrnu. Meziročně v posledním měsíci stouply vývozní ceny o 8,1 procenta a dovozní o 9,6 procenta. Byl to nejmírnější růst od předloňského podzimu.

Na celkový růst cen exportu a importu měly i v prosinci zásadní vliv ceny minerálních paliv. Ve vývozu stouply o 54,9 procenta, v dovozu o 37,5 procenta. Ceny potravin zdražily o 20,6, respektive 22,3 procenta procenta.

V meziměsíčním srovnání dovozní a vývozní ceny mírně klesly. Vývozní se snížily o 0,6 procenta a dovozní o 0,8 procenta.