Bankovní asociace v letošním roce nadále s dvouprocentním hospodářským růstem

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze nechala odhad růstu ekonomiky v letošním roce na dvou procentech. Pro příští rok ČBA předvídá ve svém prvním odhadu růst na úrovni 2,3 procenta. Výkonnosti hospodářství bude podle ČBA pomáhat soukromá spotřeba podpořená solidním, ale zpomalujícím růstem mezd.

„V souvislosti s ne úplně jasnou hospodářskou situací v Německu nadále zůstává základním scénářem ČBA dočasné usazení české ekonomiky na tempech mírně pod jejím střednědobým potenciálem s tím, že během roku 2021 lze již očekávat mírné zrychlení,“ uvedl analytik ČBA Miroslav Zámečník.

Na jednu stranu se podle ČBA zdá, že se Německo vyhnulo recesi, a všeobecně se očekává spíše posílení jeho růstového trendu, na druhou stranu údaje o nových objednávkách v německém zpracovatelském průmyslu (jejich meziroční pokles o 6,5 procenta zaznamenaný v listopadu 2019 je již osmnáctým v řadě) brzdí přílišný optimismus hned v zárodku. 

Tentokrát to ale byly domácí objednávky, které pokles zmírňovaly, zatímco zhruba před rokem čísla zlepšovala poptávka ze zahraničí. Zmírnění rizik a nejistot pro mezinárodní obchod pomůže německé ekonomice zpět na udržitelnější růstovou trajektorii. Silnější německé exporty by se pak mohly stát vzhledem k jejich těsné korelaci tahounem i pro české HDP, míní ČBA.

Rizikem je možný obchodní spor mezi USA a EU

Největším rizikem odhadovaného vývoje české ekonomiky je podle ČBA v současnosti možný obchodní spor mezi USA a státy Unie v návaznosti na kontroverzní evropské dotace výrobci letadel Airbus a následné říjnové zavedení cel na evropské zboží v hodnotě 7,5 miliardy dolarů.

„Dá se však předpokládat, že do konání prezidentských voleb v USA už americká administrativa žádné významnější kroky na poli obchodního protekcionismu nepodnikne,“ říká ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Rizikem také může být reakce evropských ekonomik na zavedení přísnějších emisních limitů od roku 2021. To sice může vést v letošním roce k růstu prodeje automobilů kvůli předzásobení, v dalším roce to ale může způsobit pokles, který by ovlivnil zásadním způsobem ziskovost automobilek.

„V tuto chvíli není nikdo schopen předvídat, jak se promítnou přísné emisní normy a nástup elektrifikace do automobilového průmyslu v Česku, ale vnímáme to jako významné riziko,“ uvedl analytik Zámečník.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí na základě příspěvků analytiků českých bank. Ministerstvo financí (MF) očekává v listopadové prognóze letos růst ekonomiky o dvě procenta a příští rok o 2,2 procenta. Česká národní banka v listopadové prognóze letos očekává růst české ekonomiky o 2,4 procenta a příští rok o 2,8 procenta. MF zveřejní novou prognózu na počátku února a ČNB 6. února.