Černochová slibuje řešení pro zbrojaře, kteří mají problém získat bankovní úvěry

Tisková konference ministryně obrany Jany Černochové (ODS) (zdroj: ČT24)

České zbrojařské firmy mají stále problém získat úvěr od soukromých bank, zpravidla těch zahraničních, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Brání to podle ní navyšování investic a výrobních kapacit. Potíže se ale vyskytují také při zakládání účtů v bankách nebo běžných platbách do zahraničí. Jednat o tom Černochová bude s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), jehož resort připravuje kroky ke zlepšení situace firem, uvedla ministryně.

Některé banky nechtějí českým firmám poskytnout úvěr proto, aby nekonkurovaly podnikům v zemi, kde má banka sídlo, řekla v pondělí Černochová. „Pokud chceme, abychom alespoň částečně dohnali to, co se děje na východě od nás, pomohli Ukrajině a nemuseli vykupovat munici z celého světa, tak se musíme snažit toto změnit a prolomit,“ uvedla. V tomto ohledu podle ní české zbrojařské firmy potřebují okamžitou pomoc. „Klíčem k vítězství Ukrajiny jsou zbrojní firmy, a ať se to někomu líbí, nebo ne, války se vyhrávají zbraněmi,“ dodala.

V některých zemích podle ní trvá firmám dostat licence k obchodování s vojenským materiálem déle než v Česku. Tyto státy Černochová požádá o lepší součinnost, doplnila.

Na Ukrajinu dodává řada českých zbrojních firem. Jeden z předních hráčů zásobuje zemi třeba tanky, raketomety nebo velkorážovou municí. Objem výroby od začátku plnohodnotné rusko-ukrajinské války společnost navýšila desetinásobně.

„Financování je pro nás problém, ale vnímáme, že se to poslední dobou lepší. Doufáme, že tenhle proces bude dál pokračovat a finanční prostředky, které máme vázány na nákup surovin, budeme moci investovat do rozšíření výroby,“ míní generální ředitel STV Group David Hác.

Hynek vidí šanci v Národní rozvojové bance

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek v pondělí hovořil o diskriminaci obranného průmyslu bankami. „Jestliže se to razantním způsobem nepodaří změnit, jestli obranný sektor nebude mít přístup k běžným bankovním nástrojům, tak nemá šanci se rozvíjet,“ uvedl.

Jednou z šancí, jak posílit financování českého obranného průmyslu, je podle Hynka současný zákon o Národní rozvojové bance. „Jestliže v tomto zákoně bude jasně deklarováno, že obranný průmysl je strategickým průmyslem, tak jsem přesvědčen, že tady vznikne konkurenční banka, která bude primárně financovat obranný průmysl, a ty komerční banky nebudou chtít svoje klienty ztratit a budou se chovat mnohem vstřícněji,“ řekl Hynek.

Pomohly by podle Hynka ale také kroky na evropské úrovni. „Jestliže Evropská investiční banka bude financovat obranné průmysly jednotlivých členských zemí Evropské unie, tak jsem přisvědčen, že se připojí i běžné komerční banky,“ uvedl.

Události: České zbrojařské firmy řeší problémy s platbami a úvěry (zdroj: ČT24)

Tuzemské banky tvrdí, že české zbrojařské firmy financují. Upozorňují ale na to, že posuzování zakázek bývá v této oblasti složitější než v jiných. „Klientům z řad největších českých zbrojních firem vycházíme maximálně vstříc, a to i v případě zbrojních zakázek, které směřují na Ukrajinu a do dalších zemí mimo EU. Jakkoli tyto zakázky pečlivě posuzujeme, aby se námi financovaný zbrojní materiál neocitl například v rukou ruské armády a jiných teroristických skupin,“ sdělil například mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Klienty z českého obranného průmyslu má i Komerční banka.

Loňský vývoz zbraní a dalšího bezpečnostního materiálu z České republiky pravděpodobně dosáhne rekordní hodnoty roku 2022, kdy činil zhruba 30 miliard korun, řekl už dříve Hynek. Úplná data budou podle něj k dispozici v polovině letošního roku. Zatímco v roce 2022 značnou část exportu tvořil materiál z dlouhodobých zásob, loni převažovala nová výroba, doplnil Hynek.

Export zbraní a dalšího bezpečnostního materiálu z Česka byl předloni dosud nejvyšší, proti roku 2021 se téměř zdvojnásobil. Objem výroby ve srovnání s rokem 2021 stoupl přibližně o pětinu na více než 50 miliard korun. Z více než poloviny se v roce 2022 na vývozu podílela munice, v předchozích letech tento podíl činil 15 procent. Přibližně 45 procent vývozu předloni směřovalo na Ukrajinu.

O vyslání vojáků na Ukrajinu jsem neslyšela, tvrdí ministryně

Černochová se vyjádřila i ke slovům slovenskému premiéra Roberta Fica, podle nějž několik členských zemí NATO a Evropské unie zvažuje, že vyšlou své vojáky na Ukrajinu na základě dvoustranných dohod s touto východoevropskou zemí. Dodal, že Slovensko se do tohoto projektu nezapojí.

Černochová o vyslání vojáků neslyšela. „Nic takové jsem zatím nečetla, neslyšela. Počkám, s čím přijede pan premiér (z pondělního pařížského jednání o podpoře Ukrajiny, pozn. red.), s čím nás seznámí jako ministry, možná Bezpečnostní radu státu, podle toho budeme ty záležitosti dále diskutovat,“ uvedla. Premiér Petr Fiala (ODS) před odletem do Paříže prohlásil, že Česko se nechystá vysílat vojáky na Ukrajinu.

„Chci, aby se evropské země konečně dohodly na opravdu silné podpoře Ukrajině. Jestli bude v tom smyslu, že budeme víc na těch bezpečnostních opatřeních participovat, tak nebudu proti,“ uvedla také ministryně.