Zeman přestane zvát Vystrčila na zahraničněpolitické porady. V kauze Navalnyj má prý Rusko co vysvětlovat

Prezident Miloš Zeman už nebude zvát předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na setkání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice. Vadí mu, že návštěvou Tchaj-wanu Vystrčil nerespektoval jeho odmítavý postoj. V rozhovoru pro televizi Prima Zeman označil zahraniční cestu za „klukovskou provokaci“. Vystrčil reagoval, že prezident v kritice návštěvy Tchaj-wanu třikrát lhal. Hlava státu se vyjádřila také k vládnímu plánu na snížení daní nebo k otravě ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Rusko má prý co vysvětlovat a je v jeho zájmu, aby se kauza vyřešila.

Vystrčil podle Zemana nerespektuje pravidla a většinový názor nejvyšších ústavních činitelů na zahraniční politiku, proto ho na další setkání už nepozve. „Kdo nerespektuje pravidla hry, nemůže tuto hru hrát,“ prohlásil. Podle Zemana to neznamená trest pro druhého nejvyššího ústavního činitele, Vystrčil ale svým postojem urazil ostatní účastníky schůzek sloužící ke koordinaci české zahraniční poltiky. „Říká si (Vystrčil), jsem někdo víc než vy ostatní,“ řekl Zeman. 

Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) pokládají Zemanovo rozhodnutí nezvat šéfa Senátu na schůzky k diplomacii za chybu. Vojtěch Filip (KSČM) to má naopak za správné.

Fiala soudí, že už nepůjde o schůzky nejvyšších ústavních činitelů, ale o schůzky Zemanových přátel. Nemluvit s předsedou Senátu, druhým nejvyšším ústavním činitelem, to už je „silná káva“, napsal předseda ODS na sociálních sítích.

„Na základní škole bych takové chování pochopil, že kluci někoho vyloučí z party, ale na této úrovni toto fakt nechápu,“ komentoval Zemanovo rozhodnutí lidovecký předseda Jurečka.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že prezident nepřekvapil. „Dlouhodobě se chová jako advokát zájmů Číny, a nikoliv jako prezident svébytné a suverénní České republiky. Jeho rétorika tomu opět odpovídá,“ uvedla.

Naopak komunisté by od prezidenta rádi slyšeli tvrdší tvrzení. „Hodnocení, že jde o klukovinu je příliš smířlivé,“ vyjádřil se předseda KSČM Filip. Podotkl, že pozvánky na schůzky politiků k diplomacii jsou věcí prezidenta. „Vzhledem k tomu, že pan Vystrčil si hraje na individuální akce a nerespektuje ostatní ústavní činitele, tak si myslím, že je to správné,“ uvedl Filip.

Výhrůžky ze strany Číny v pořádku nejsou, míní Zeman

Pokud Čína se zahraniční návštěvou na Tchaj-wan vyjádřila nesouhlas, má pro to prezident pochopení, výhružky ale podle něj v pořádku nejsou. Čínský ministr zahraničí Wang I na adresu předsedy českého Senátu řekl, že ho Čína donutí zaplatit vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny

„Pro chování pana předsedy Senátu nemám žádné pochopení. A co se týče čínského ministra, myslím, že to trochu přehnal,“ řekl na Primě Zeman. Čínské vyjádření odmítly česká diplomacie, ale také Německo, Francie nebo slovenská prezidenta Zuzana Čaputová. Zeman také v rozhovoru označil Senát za nejzbytečnější instituci, kterou Česká republika má. 

Do české návštěvy Tchaj-wanu se v neděli na Primě opřel i premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády řekl, že zahraniční cesta byla vzkazem před volbami do Senátu. Bude to tak vysvětlovat čínské straně a bojovat, aby netrpěly české firmy. Dříve pro iDnes.cz ale nicméně Babiš řekl, že se od cesty oficiálně distancovat nehodlá.

Podle Vystrčila prezident ohledně cesty na Tchaj-wan třikrát lhal

Miloš Zeman podle Vystrčila v televizním vysílání třikrát lhal. Za největší lež považuje Zemanova slova, že při své návštěvě označil Tchaj-wan za samostatný stát, což předseda Senátu podle svých slov nikdy neřekl.

Není podle něj pravdivé ani další vyjádření prezidenta, že schůzky k zahraniční politice se konají každého čtvrt roku. Poslední taková porada se konala v březnu, zatímco až začátkem června se Vystrčil podle svých slov rozhodl, že na Tchaj-wan pojede. „Kdybychom se scházeli po čtvrt roce, tak jsme se měli sejít v červnu,“ poznamenal Vystrčil.

Miloš Vystrčil
Zdroj: David W Cerny/Reuters

Ministr Petříček: Zahraniční politiku dělá vláda, nikoliv předseda Senátu

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v souvislosti s cestou na Tchaj-wan uvedl, že českou zahraniční politiku dělá vláda, nikoli předseda Senátu. Reagoval tím na sobotní vyjádření čínského velvyslanectví v Praze k Vystrčilově návštěvě Tchaj-wanu, kterou označila za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí.

„Na naší politice vůči Číně, kterou jsme si definovali v 90. letech, se nic nemění. Jsem přesvědčen, že nejdůležitějším krokem k udržení našich vztahů je, že se konečně vzdáme emocí, které do dialogu o strategickém partnerství nepatří,“ uvedl šéf české diplomacie.

V Otázkách Václava Moravce následně Petříček řekl, že je potřeba budovat zahraniční politiku především na celoevropské úrovni. Státy EU by měly výhružky Číny nějak reflektovat a jednohlasně zaujmout postoj k politice Pekingu. 

Vystrčil už při dřívější čínské kritice odmítl, že by politiku jedné Číny porušil. Česko má podle něj s Pekingem vyjednáno, že má právo na vlastní politiku jedné Číny.

Zeman o otravě Navalného: „Je v zájmu všech, tedy i Ruska, aby se kauza vysvětlila“

Zeman mluvil na Primě také k otravě ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Jde podle něj o znepokojivou záležitost a Rusko má co vysvětlovat.

„Je v zájmu všech, tedy i Ruska, aby se tato kauza vysvětlila, to znamená kdo tu otravu spáchal, případně kdo si ji objednal a kdo ji zaplatil. A pokud zůstane viset otazník nad touto kauzou, tak to samozřejmě poškodí všechny země,“ uvedl Zeman.

Navalného případ dal kvůli použité látce ze skupiny novičok do souvislosti s otravou někdejšího ruského tajného agenta ve službách Britů Sergeje Skripala ve Velké Británii v roce 2018.

Opoziční ruský politik Alexej Navalnyj
Zdroj: Shamil Zhumatov/Reuters

Zproštění Kočnera a Zsuzsové Zemana překvapilo

Miloš Zeman okomentoval také nedávný rozsudek v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Prezident řekl, že ho rozhodnutí slovenského soudu osvobodit Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou překvapilo. Rozsudek ale respektuje, je to podle něj základ právního státu. 

Podnikatel Kočner byl souzen kvůli objednání předloňské vraždy Kuciaka, Zsuzsová podle žalobce zločin zprostředkovala. Rozsudek v nejsledovanějším procesu v novodobých slovenských dějinách vyvolal šok u pozůstalých i mezi slovenskými politiky a rozhořčení novinářských organizací.

Prokurátor oznámil, že se proti osvobozujícímu verdiktu odvolá, případem se tedy bude zabývat slovenský nejvyšší soud. Soud dospěl k názoru, že nebyl předložen žádný přímý důkaz, který by Kočnera usvědčoval. 

Daně

Zeman také řekl, že je proti zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu, jak se na tom dohodla koalice ANO a ČSSD v souvislosti s plánovaným zrušením superhrubé mzdy. Jde o pokus o nabourání díry do státního rozpočtu, řekl prezident v Partii televize Prima. Dodal, že tento nápad se bude snažit premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) rozmluvit na schůzce příští úterý.

„Snížení daně z příjmů nepokládám za rozumné,“ řekl Zeman, podle kterého by činil rozpočtový dopad výpadek 70 miliard až 90 miliard korun ročně. Prezident naopak podpořil návrh vlády dát letos důchodcům jednorázový pětitisícový příspěvek.

Na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139 tisíc korun měsíčně. Zeman podotkl, že takových lidí je jen zlomek.

Koalice zrušení superhrubé mzdy slíbila ve svém vládním programovém prohlášení. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta zůstane tedy fakticky zachována.