„Jsem Tchajwanec,“ řekl Vystrčil, kritice Číny navzdory. Německá a francouzská diplomacie se jej zastaly

Miloš Vystrčil (ODS) převzal na Tchaj-wanu medaili za parlamentní diplomacii. Předseda českého Senátu pak s odvoláním na slavný výrok amerického prezidenta Johna Kennedyho tchajwanským zákonodárcům řekl: „Jsem Tchajwanec“. Návštěvu české delegace ostře kritizuje Čína. Ministr zahraničí Wang I prohlásil, že tato cesta překročila červenou čáru a Vystrčil za ni zaplatí vysokou cenu. Proti tomu se ohradila česká diplomacie. Zastání přišlo i z Německa – podle ministra zahraničí Maase nátlak do politiky nepatří a Berlín očekává respekt. Solidaritu s Vystrčilem projevila podle AFP i Francie.

Medaili udělil Vystrčilovi předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun. Zdůraznil, že český politik je prvním předsedou Senátu, který za posledních 45 let vystoupil na zasedání tamního zákonodárného sboru.

Tchajwanský poslanec Jou poznamenal, že udělení medaile za parlamentní diplomacii je první v tomto volebním období tchajwanského parlamentu. Vystrčilovi poděkoval za to, že na Tchaj-wan přijel, a to i přes „odpor mocností“. Jeho cesta podle něj podporuje univerzální hodnoty svobod. Česko ocenil jako zemi, která vystupuje proti autoritářství a útlaku.

Vystrčil udělení medaile vnímá jako ocenění celého českého Senátu, kterému poděkoval za podporu. Zopakoval, že Senát považuje za nejdemokratičtější českou instituci.

„Obhajoba demokratických principů není ničím jiným než obhajobou a ochranou svobodné demokratické duše našich společností,“ řekl tchajwanským zákonodárcům. Je podle něj povinností každého demokrata podporovat všechny, kteří hájí tyto principy. Je proto rád, že mohl se senátní delegací na Tchaj-wan přijet.

Připomněl zároveň Kennedyho projev, ve kterém se někdejší americký prezident vymezil proti komunismu a podpořil obyvatele západního Berlína. Kennedy tehdy pronesl slavnou větu „Ich bin ein Berliner“ (Jsem Berlíňan). 

Dovolte mi tedy nyní, abych i já vyslovil osobně svoji podporu Tchaj-wanu a nejvyšší hodnotě svobody, abych skončil své vystoupení tady u vás v Legislativním dvoře, tady u vás na Tchaj-wanu, možná skromnějším, ale stejně důrazným prohlášením: Jsem Tchajwanec. Wo shi Taiwan ren.
Miloš Vystrčil
předseda Senátu ČR

Tchajwanští zákonodárci šéfa českého Senátu, který závěrečná slova pronesl v čínštině, odměnili dlouhým potleskem vestoje. Na následné tiskové konferenci se Vystrčil vyjádřil k pekingské kritice své návštěvy.

„My jsme přesvědčeni, že na základě uzavřených dohod návštěva nijak neporušuje politiku nebo princip jedné Číny, tak jak ho vnímá a jak je vlastní České republice,“ přiblížil Vystrčil „My se v žádném případě nestavíme proti výhodným a rovným vztahům s Čínskou lidovou republikou, stejně jako chceme mít vzájemně výhodné a rovné vztahy s Tchaj-wanem,“ doplnil.

Senátor Fischer telefonicky z Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Odmítl, že by se cestou proti někomu vymezoval. „Jsme tady proto, abychom sdíleli stejné hodnoty a abychom navázali vzájemně výhodnou ekonomickou, hospodářskou, vědecko-výzkumnou spolupráci a abychom potvrdili, že jsme suverénní, samostatnou zemí,“ řekl Vystrčil.

Vystrčil přiletěl se senátní a podnikatelskou delegací na Tchaj-wan v neděli, zůstane tam do pátku. Jeho návštěva vyvolala silný odpor Číny, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii.

Čína cestu na Tchaj-wan kritizuje, státní deník píše o postizích

Návštěvu v úterý podruhé komentoval čínský ministr zahraničí Wang I. Cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan je pro Peking „překročením červené čáry“. V pondělí Vystrčilovi adresoval varování, že za svou cestu na Tchaj-wan „zaplatí vysokou cenu“, neboť tím porušil princip jedné Číny. 

 „Tchaj-wan je čínským teritoriem. (…) Země, které s Čínou udržují diplomatické vztahy, to musí uznat,“ prohlásil Wang. „Čína musí svou suverenitu a teritoriální integritu bránit,“ řekl.

Ostrá slova vznesl na českou adresu i čínský státní deník Global Times. Česká republika musí podle něj počítat s následky. „Dosud není jasné, jaká protiopatření Čína podnikne. Ale donucení těch, kteří poruší čínskou suverenitu, aby zaplatili vysokou cenu, je požadavek a postoj čínské společnosti,“ napsal Global Times. 

Německo, Francie i prezidentka Čaputová výroky odsuzují

Na ostrá slova Pekingu zareagovala diplomacie Německa. Podle německého Maase nátlak podle něj do politiky nepatří a Berlín očekává respekt. Podle tiskové agentury AFP podpořila Vystrčila i Francie, která vyjádřila solidaritu s českou stranou v souvislosti s výhrůžkou. Podle Paříže je reakce Číny nepřijatelná.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že vztahy Evropské unie a Číny jsou založené na dialogu a vzájemném respektu. V souvislosti s kritikou, s jakou se ze strany Pekingu setkala návštěva předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu, uvedla, že výhrůžky na adresu nějakého člena unie a jeho představitelů odporují samotné podstatě partnerství a jsou nepřijatelné. „Slovensko stojí při České republice,“ napsala také Čaputová. 

Už dříve se ohradila proti výrokům Pekingu česká diplomacie. Za nemístnou označil rétoriku Číny také premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) si prostřednictvím svého náměstka předvolal čínského velvyslance.

„S Tchaj-wanem si vyhrazujeme právo v určitých záležitostech spolupracovat,“ řekl ČT šéf tuzemské diplomacie. Věří, že Česko i Čína budou hledat pozitivní témata a dají emoce stranou. Zároveň ale připomenul, že téma lidských práv je pro Českou republiku důležité. 

Europoslanci žádají, aby se EU ohradila

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vyzvala šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, aby se Evropská unie postavila za Česko po výrocích čínského ministra zahraničí. 

Gregorová v otevřené výzvě žádá, aby Borrell dal svým čínským protějškům najevo, co znamená evropská solidarita. „Že vyhrožovat jednomu členskému státu znamená vyhrožovat i všem ostatním. Že jsme skutečně jednotní v rozmanitosti a naším globálním zájmem je podporovat demokracii a svobodu a bojovat proti útlaku,“ napsala.  

Na Borrella se obrací i europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), informovala na Twitteru. „EU jako společenství demokratických a svobodných států by měla podporovat svobodu a demokracii i ve světě. Tchaj-wan, navzdory více než padesátiletému tlaku ze strany komunistické Číny, dokáže zajistit svým občanům demokracii a prosperitu,“ napsala ve výzvě.