Zdražování vzbudilo vlnu solidarity. Lidé nyní přispívají na potraviny nebo kroužky pro děti

Události: Projekt DobroDal (zdroj: ČT24)

Trvalé zdražování, jehož jsme svědky poslední zhruba rok a půl, vzbudilo vlnu sounáležitosti. Ti, kdo můžou, přispívají ostatním na energie, jídlo nebo kroužky pro děti. Potřebné a dárce nyní spojuje projekt DobroDal.

Jednou z žadatelek o pomoc je devětatřicetiletá Jana Krobová, která přišla kvůli nemoci o práci. Pobírá invalidní důchod a má tři brigády. Peníze ale nestačí. „Jsme fungující čtyřčlenná rodina, ale bohužel kvůli mé chronické nemoci jsem byla v dlouhodobé neschopnosti a vypadl jeden plat a nebyli jsme schopni platit všechny požadavky,“ vysvětluje.

Na stránky projektu proto napsala prosbu o pomoc s proplacením školních obědů pro dvě dcery. Inzerát zaujal pětatřicetiletého podnikatele Miroslava Mikulíka, který přispíval do zavedených sbírek. Teď chtěl podpořit jednotlivce.

„Pro mě bylo důležité, abych měl pocit, že ty peníze dostane ta správná osoba a dojdou tam, kam mají. Jsem krátce otcem, tak jsem chtěl podpořit děti,“ uvedl. Dcerám Jany Krobové zaplatil obědy na měsíc, rychlá a jednorázová pomoc rodině stačila.

„Nám to v tu chvíli vytrhlo trn z paty, bylo to hodně důležité. Je skvělé, že víme, že jsou lidi, kteří pomůžou, že v tom nejsme sami,“ podotýká Jana. 

To byl důvod, proč vznikl projekt s názvem DobroDal. Autor Jan Strouhal ho dělá ve volném čase. Těší ho hlavně odezva lidí, kteří si pomáhají.

Peníze putují přímo

„Peníze nikdy neputují žadateli, ale on-line obchodu, kde objednám potraviny, nebo putují základní škole na účet a z toho se pak uhradí družina nebo obědy,“ podotýká. 

Cílem projektu zároveň není nahradit sbírky, charity nebo nadace. Momentálně je v něm zaregistrováno přes tři sta lidí.