Zajištění míst ve školkách by podle novely měli řešit starostové. Ti jsou ale proti

Události: Novela o dětských skupinách (zdroj: ČT24)

Starostové měst a obcí by mohli mít od příštího roku povinnost zajistit pro děti od tří let místo ve školce nebo v dětské skupině. Vyplývá to z novely zákona o dětských skupinách. Zástupci obcí a měst to však odmítají. Zřízení dětské skupiny bývá často složité a z hlediska vzdělávání mateřské školy nenahradí.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí aktuálně financuje sto procent nákladů na vznik dětských skupin, platíme provoz dětských skupin, takže už nemůže platit výmluva starosty, že na to nemá finanční prostředky. Ne, stačí jeho vůle,“ podotýká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle Sdružení místních samospráv je zřízení dětské skupiny i přesto náročné. „Komplikované jsou podmínky vytvoření dětské skupiny, pokud tam umisťujete děti, které mají tři roky. Najít prostory, které by vyhovovaly hygienickým požadavkům a požadavkům na prostory, byl velký problém a já si vůbec nedovedu představit, jak by to ty obce stihly připravit,“ podotýká předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR Eliška Olšáková (STAN). 

Podle Svazu měst a obcí pomůžou finance

Také podle výkonné ředitelky Svazu měst a obcí Radky Vladykové tato novela města nespasí. „Jediné, co nám pomůže, je dostatek peněz a rychlé povolení výstavby nových školských zařízení,“ dodává.

Na finance čeká například i starosta Nehvizd Jiří Poběrežský (za STAN). Současnou mateřskou školu chce rozšířit. Už nechal vypracovat projekt. Hotový by měl být do konce roku a mají i našetřenou část peněz.

„Jsme na to připraveni, akorát potřebujeme, aby se otevřely dotační tituly, abychom mohli požádat,“ vysvětluje Poběrežský. A takto jsou podle zástupců samospráv připraveni i mnozí další starostové.