Začala platit sleva na pojistném u některých zkrácených úvazků. Ministerstvo k nim chce motivovat zaměstnavatele

Události: Sleva na pojistném u zkrácených úvazků (zdroj: ČT24)

Od února začala platit výhodnější pravidla pro zaměstnávání rodičů s malými dětmi nebo třeba lidí starších pětapadesáti let, kteří pracují na zkrácený úvazek. Zaměstnavatelé nyní mohou uplatnit slevu na pojistném u těch s úvazkem od osmi do třiceti hodin týdně.

Sedmašedesátiletá Anna Šuldová pracuje jako ošetřovatelka v pražském domově pro seniory už jednadvacátým rokem. Plný úvazek za zkrácený vyměnila až teď. „Staré lidi mám ráda, hrozně mě to naplňuje. Nedovedu si představit bez nich být,“ vysvětluje svou neutuchající motivaci pro práci. 

Na méně hodin chodí do práce i Alena Glovanová. Připravuje zásilky nebo pomáhá v zákaznickém servisu. „Přiznám se, že už si ani nedovedu představit pracovat na plný úvazek,“ říká s tím, že má nyní více času na děti.

Jejich zaměstnavatelé mají na zkrácený úvazek dalších několik lidí. Nově díky tomu mohou využít slevu na pojistném. Bude se týkat všech menších úvazků u osob starších 55 let, pečujících o děti do 10 let, mladších jednadvaceti let, lidí se zdravotním postižením nebo těch, co mají čerstvě po rekvalifikaci.

„Pro nás jako pro firmu je to benefit z dlouhodobějšího hlediska. Čím víc těch půl úvazků budeme mít, tím bude úspora vyšší,“ popisuje výhody Josef Jankovský, HR manager společnosti Vuch, ve které Alena pracuje.

Stejně to vidí i Eva Kalhousová, ředitelka domovu pro seniory, který zaměstnává Annu Šuldovou. „Nějakou korunku nám to ušetří, takže nám zbude víc v mzdovém fondu. Můžeme si tak přilepšit na odměnách,“ říká. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí si od snížení odvodů slibuje, že se tak podaří zaměstnavatele motivovat k tomu, aby zkrácené úvazky využívali častěji. „Když jsme to v loňském roce zaváděli do legislativy, mluvili jsme samozřejmě i se zástupci firem. Bavili jsme se, kde je nějaká ta hranice motivace, aby to pro ně dávalo smysl. Teď tento nástroj mají, uvidíme, jak s tím budou nakládat,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle ministerstva má změna zároveň pomoci skloubit rodinný a pracovní život.

„Česká republika zrovna v těch zkrácených úvazcích není na špici, můžeme se podívat na jiné státy. Já věřím, že toto opatření pomůže, abychom se vyrovnali jiným zemím,“ dodává místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Jana Pastuchová (ANO).