Začala další sbírka pro Ukrajinu. Dárce láká spotem připomínajícím vysílání televize ze srpna 1968

Pomoc při vzpomínce na srpen 1968 (zdroj: ČT24)

Tři české organizace se rozhodly napodobit loňskou úspěšnou sbírku pro Ukrajinu, a to v době, kdy si Česko připomíná 55 let od vpádu sovětských vojsk do Československa. Organizátoři sbírky plánují za vybrané peníze pořídit zbraně i lékařský materiál pro zemi bránící se ruské agresi. Akci propaguje spot, který využívá analogii s událostmi starými 55 let – fiktivně se v něm ale Československo okupaci brání.

Video se už objevilo na sociálních sítích. Zpracováním připomíná vysílání Československé televize ze srpna 1968. „Řekli jsme si, že budeme upozorňovat na to, že Ukrajina byla napadena de facto tím samým subjektem, kterým bylo napadeno Československo v roce 1968,“ řekl šéf kampaně Dárek pro Putina Martin Ondráček. 

Spot ale na rozdíl od tehdejšího vysílání simuluje variantu, že by se v roce 1968 Československo rozhodlo bránit. Češi by podle autorů neměli zapomínat na svou zkušenost a nepřestávat Ukrajinu podporovat. Tři spolupracující organizace tak spustily sbírky na nákup vybavení pro tamní 41. brigádu.

„Uvidíme, kolik se podaří vybrat během těch šedesáti dní, čím víc, tím lépe. Ta brigáda má přes šest tisíc lidí a je nová, takže to vybavení skutečně chybí,“ vysvětlil místopředseda Team4Ukrajine Jan Heřmánek. 

Peníze na drony, protitankové zbraně i polní nemocnice

Během několika hodin od spuštění sbírky se vybraly už stovky tisíc korun. Nakoupit se za to mají drony, přístroje pro noční vidění, protitankové zbraně nebo i vybavení polní nemocnice. „Vaše pomoc je pro nás velmi potřebná, a vaše podpora je velmi důležitá. Vaše pomoc, to je naše vítězství,“ reagoval na sbírku velitel 41. brigády. 

Sbírka Dárek pro Putina už dříve kromě modernizovaného tanku T-72 přezdívaného Tomáš koupila například i raketomet Přemysl.