Za údajnou zpronevěru dotací na integraci Ukrajinců jde zakladatel nadace před soud

Státní zástupce obžaloval zakladatele nadace Help Ukraine Vladimíra Gergela z dotačního podvodu. Kvůli údajné zpronevěře milionových dotací určených na integraci uprchlíků mu hrozí až desetileté vězení, řekl České televizi mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Ministerstvo školství poskytlo předloni nadaci na provoz komunitního centra celkem dvacet milionů korun. Na případ začátkem loňského roku upozornili Reportéři ČT.

„V dotazované věci byla státním zástupcem podána obžaloba na jednu fyzickou osobu pro jednání, které bylo kvalifikováno jako zločin dotačního podvodu,“ reagoval na dotaz České televize Cimbala. Doplnil, že muži hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let.

Komunitní centrum Roztyly otevíral Gergel předloni v dubnu, jen dva měsíce po invazi ruské armády na Ukrajinu. Na jeho provoz získala nadace od ministerstva školství celkem dvě dotace v celkové hodnotě dvacet milionů korun. Centrum mělo sloužit k integraci ukrajinských dětí a jejich rodičů. Peníze se měly použít například na výuku češtiny nebo zajištění pitného režimu. Podmínkou udělení dotace bylo, že účast dětí v adaptační skupině bude pro rodiče zdarma.

Nadace ale, jak zjistili Reportéři ČT, za účast dětí vybírala od rodičů poplatky a navíc svým vychovatelkám za odvedenou práci několik měsíců nezaplatila. Někdejší předseda představenstva nadace Vladimír Gergel si přitom údajně z části obdržených peněz v té době koupil byt v pražském Braníku.

Podle kriminalistů Gergel v zápětí poté, co nadace obdržela první patnáctimilionovou dotaci, poslal na účet své matky zhruba dva miliony korun. Později měl z účtu nadace vybrat šest milionů v hotovosti a obratem zaplatit osm milionů za koupi pražského bytu. Policii se později podařilo v rámci vyšetřování majetek v hodnotě minimálně dvanácti milionů, včetně podílu v bytovém družstvu, zajistit.

Policie se případem zabývala od druhé poloviny předloňského roku, návrh na obžalobu podala letos na jaře. Státní zástupce začátkem srpna návrhu vyhověl. O případu proto bude rozhodovat soud.