Kriminalisté navrhli obžalovat jednoho muže za zpronevěru dotace na integraci uprchlíků

Pražští kriminalisté ukončili vyšetřování zpronevěry dotace na integraci Ukrajinců pražskou nadací Help Ukraine a navrhli státnímu zástupci obžalovat jednoho muže. Hrozí mu až desetileté vězení. České televizi to řekl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Nadace dostala od ministerstva školství na provoz komunitního centra dvacet milionů korun. Na případ upozornili loni v lednu Reportéři ČT.

„Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy uzavřeli vyšetřování případu a podali návrh na podání obžaloby jednoho muže pro trestný čin dotační podvod,“ uvedl Daněk. Doplnil, že vzhledem ke způsobené škodě více než třináct milionů korun hrozí muži až desetileté vězení.

Ministerstvo školství poskytlo nadaci Help Ukraine dvacetimilionovou dotaci na otevření Komunitního centra Roztyly. Nadace slibovala, že bude sloužit k integraci ukrajinských dětí a jejich rodičů. Podle podmínek dotace měly jít peníze například na výuku češtiny nebo zajištění pitného režimu pro děti, aby mohla být účast dítěte v adaptační skupině pro rodiče zdarma. Nadace ale podle zjištění Reportérů ČT od klientů zároveň vybírala poplatky za stravu a svým zaměstnancům neplatila za odvedenou práci.

Zakladatel nadace Vladimír Gergel vzápětí poté, co nadace obdržela první patnáctimilionovou ministerskou dotaci, poslal na účet své matky zhruba dva miliony, uvedli loni v lednu Reportéři ČT. Později údajně z účtu nadace vybral šest milionů v hotovosti a obratem zaplatil osm milionů za koupi bytu v pražském Braníku.

Kriminalistům se podle zjištění Reportérů ČT v rámci vyšetřování podařilo zajistit majetek a peníze v hodnotě dvanácti milionů korun. O návrhu na obžalobu nyní bude rozhodovat Městské státní zastupitelství v Praze.