Vysoké školy musí být bezpečným prostředím, vzkázali rektoři. Odsoudili sexuální obtěžování

Členové České konference rektorů (ČKR) na svém pátečním zasedání odsoudili sexuální obtěžování v prostředí univerzit a diskriminační chování. Zároveň vyzvali k tomu, aby problematické chování na půdách univerzit a jednotlivých fakult a dalších výzkumných pracovišť akademici netolerovali. Za zásadní označili to, aby vysoké školy byly bezpečným prostředím pro studenty i pracovníky. O závěrech jednání informoval předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

„České vysoké školy musí být bezpečným, přátelským a férovým prostředím a ČKR považuje za zásadní, aby na jednotlivých školách a jejich součástech existovaly funkční postupy, které podobné jednání dokážou rychle rozpoznat a efektivně řešit,“ řekl Bareš.

Podle předsedy orgánu reprezentace vysokých škol a místopředsedkyně ČKR a rektorky Univerzity Karlovy v Praze Mileny Králíčkové může pomoci například vytvoření metodik, jak v případě podezření na sexuální obtěžování či jiné nevhodné chování postupovat, určení kontaktních osob pro hlášení takových případů a zřízení postu univerzitního nebo fakultního ombudsmana a ochránce práv.

Sexuální obtěžování na školách odsoudil rovněž ministr školství Vladimír Balaš (STAN). „Je velmi zneklidňující sledovat množství případů sexuálního obtěžování a dalšího nevhodného chování na vysokých školách, které se nyní v mediálním prostoru objevuje. Na druhou stranu vnímám výraznou změnu k lepšímu v tom, že případy jsou už komunikovány a řešeny, místo toho, aby byly odsouvány a umlčovány,“ uvedl.

Podobně se vyjádřil i předseda ČKR. Podle něj je v českém prostředí potřeba prolomit pocit nedůvěry. Cílem je, aby se lidé, kteří se s nevhodným chováním ze strany jiné osoby setkají, nebáli o projevech tohoto chování mluvit a měli důvěru v to, že jejich problém se bude citlivě řešit.

Bareš tak očekává, že počet nahlášených podezření na obtěžování se bude postupně spolu s medializací případů a nastavováním vhodných postupů na univerzitách a dalších pracovištích zvyšovat. Výsledkem tohoto procesu ale podle něj může být bezpečnější prostředí nejen na univerzitách, ale v celé české společnosti.

Podezření se řeší v Praze i v Brně

Na Univerzitě Karlově se nyní řeší podezření na obtěžování studentek Fakulty humanitních studií ze strany vyučujících. Na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy zase jeden z pedagogů čelí obvinění z nevhodného chování vůči studujícím. Údajným obtěžováním studentek se zabývali také na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Rektor Bareš nařídil celouniverzitní kontrolu studentského hodnocení předmětů.

Česká konference rektorů vznikla 28. ledna 1993 a nyní sdružuje 26 rektorů veřejných univerzit, dva rektory státních a osmnáct rektorů soukromých vysokých škol.