Vyrazím z Prahy do regionů a budu mluvit s lidmi o Evropské unii, plánuje Pekarová Adamová

Pekarová Adamová: Musíme vyjet do regionů a mluvit o euru (zdroj: ČT24)

TOP 09 by měla zasednout v příští vládě, plánuje nová předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Do svého čela si ji strana vybrala na víkendovém sněmu. Aby Pekarová Adamová dostala své kolegy do Strakovy akademie, hodlá se vydat do regionů a mluvit tam s voliči – třeba i o výhodách, které vyplývají z členství v Evropské unii. Pekarová Adamová to řekla v pořadu Interview ČT24.

Za svůj hlavní cíl si Pekarová Adamová vytkla to, že TOP 09 zasedne v příští vládě. „Možná nebudeme určující silou. Ale pro politickou stranu není jiného cíle než možnost prosazovat svůj program,“ zdůraznila. 

Aby však mohla vzniknout vláda se zastoupením TOP 09, bude potřeba porazit hnutí ANO, které má v průzkumech preferencí výrazný náskok před ostatními stranami. „ANO nahrává roztříštěnost opozice, ale to se mění. Věřím, že to ostatní strany myslí vážně,“ řekla Pekarová Adamová.

Volební model Kantar CZ (12. 10. - 1. 11. 2019)
Zdroj: ČT24

TOP 09 se proto alespoň v senátních a krajských volbách spojí s některou ze středových a pravicových stran. „Tak, aby Senát zůstal protiváhou vlády a sněmovny. Jednáme o spolupráci s KDU-ČSL, STAN, ODS, do Senátu jsme ochotni spolupracovat i s Piráty,“ plánuje s tím, že dohodě by mohlo napomoci i to, že ona sama na rozdíl od předchozích předsedů TOP 09 Jiřího Pospíšila a Miroslava Kalouska nebyla v minulosti členkou jiné strany. Pospíšil přišel do TOP 09 z ODS, Kalousek stranu založil po svém odchodu z KDU-ČSL.

Spolupráci s některou ze stran pro sněmovní volby Pekarová Adamová nevyloučila, není to ale podle ní na stole. „Kdyby byla vůle na všech stranách, samozřejmě by jedna nebo dvě společné kandidátky šly vytvořit. Ale je potřeba odlišit, kdy je to ještě přínosné,“ dodala.

Strana se obměnila, ve vedení jsou lidé z regionů, hodnotí nová předsedkyně

Prvním místopředsedou Pekarové Adamové byl na víkendovém sněmu zvolen její vyzyvatel Tomáš Czernin. O jeho zvolení předsedkyně své straníky požádala; její další přání na obsazení pozic řadových místopředsedů se ale nesplnilo. TOP 09 si zvolila Jana Jakoba, Lukáše Otyse, Herberta Paveru a Vlastimila Válka. Dosavadní šéf strany Jiří Pospíšil se do vedení strany nedostal.

„Vnímám to tak, že ve vedení strany mají být zastoupeny také regiony. Já i Jiří Pospíšil jsme z Prahy. Jsem ráda, že ve vedení jsou nové tváře. Jsou zastoupeny různé typy lidí a profesí z různých koutů republiky,“ zhodnotila Pekarová Adamová.

Nové předsednictvo TOP 09
Zdroj: ČT24

Právě na ukotvení strany v regionech se chce nová předsedkyně soustředit. TOP 09 byla v minulosti kritizována za to, že po ukončení spolupráce se Starosty a nezávislými nemá stabilnější základnu mimo Prahu.  

„Chci, aby strana byla čitelná, měla několik málo priorit a rozjela se s nimi do regionů a mluvila s lidmi tváří v tvář,“ plánuje nová šéfka TOP 09. „Do toho chci vnést drajv. S lidmi by se neměli potkávat jenom předsedové, ale celé vedení strany a všichni členové,“ zdůraznila.

Jedno z témat, o kterém chce Pekarová Adamová s voliči mluvit, je české členství v Evropské unii a euro, které by měl stát podle ní přijmout. „Dokud politici mluvili pozitivně o Evropské unii, byla její podpora vyšší. Musíme ujistit hlavně ty, kteří váhají a neví, v čem je pro ně členství v EU přínosné,“ dodala.

Celý rozhovor ve videu.