Vládní novela má řešit nouzi o léky. Pacienti někdy musí použít i troje antibiotika

Události: Lékárny se potýkají s nedostatkem léků (zdroj: ČT24)

K omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu má přispět vládní novela o léčivech, kterou v úterním úvodním kole podpořila sněmovna po opozičních výhradách. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek až na dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv. Novelu, kterou opoziční poslanci označovali za nedostatečnou, nyní posoudí zdravotnický výbor ve zkrácené třicetidenní lhůtě.

Problémy s nedostatkem medikamentů v Česku trvají přes rok. V lékárnách dál chybí některé volně prodejné přípravky i antibiotika. „Stále se setkáváme s výpadky především penicilínových antibiotik. Sice teď přes léto byla menší poptávka, ale i tak jsme spoustu pacientů museli posílat zpátky k lékaři,“ přiznává vedoucí pražské lékárny Pharmacentrum Budějovická Kateřina Nikodýmová.

Jde přitom o velkou lékárnu, kam pacienti většinou chodí na jistotu. „Je to dennodenní práce našich magister, které sedí u počítače a kontrolují, jestli distributoři nějaké léky nenaskladnili. Máme také velký sklad,“ míní Nikodýmová. Jenže když není co objednat, není ani co naskladnit. S výpadky léčiv se lékárníci po celém Česku potýkají už přes rok. Resort zdravotnictví slibuje, že by nová legislativa měla situaci zlepšit.

Novela zákona by měla zajistit, aby se léčiva do lékáren rozdělila rovnoměrně. Lékárníci pak budou muset hlásit jejich zásoby. Podobně budou postupovat i distributoři. U některých léků, které úřady zařadí na zvláštní seznam, budou muset mít zásobu na měsíc. Zásadní je pak pravidlo pro výrobce. Ti budou muset dodávat léky i dva měsíce po nahlášení výpadku.

Novela zákona o léčivech
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Opozice: Naděje jsou přehnané

Navrhované změny mají podle zdůvodnění zvýšit odolnost trhu léčiv. „Zákonná úprava představuje celkové a vyvážené řešení dopadů výpadků léků,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Naopak podle Kamala Farhana z hnutí ANO se novela nezabývá příčinami výpadků dodávek a ani se nezaměřuje na volně prodejné léky. Až dvouměsíční dodávky výrobců mohou stačit třeba jen na dva týdny a další opatření mohou vést k tomu, že distributoři omezí dodávky do lékáren, uvedl. „Naděje, které ministr zdravotnictví do této novely vkládá, jsou přehnané,“ míní Karla Maříková (SPD).

Válek v Událostech, komentářích řekl, že podle jeho představy by měla vzniknout aplikace, ve které by se pacient či doktor dozvěděl, která lékárna má zrovna předepsané léky na skladě. „Situace, že bude dostatek léků v lékárnách už nastává a v září se bude stále zlepšovat. Situace že téměř ve všech lékárnách ten lék bude, nastane, až budu mít přijatý tento zákon,“ řekl.

Ministr zdravotnictví Válek o předcházení nedostatku léků (zdroj: ČT24)

Válek v závěrečném slově ve sněmovně řekl, že při dalším projednávání předlohy podpoří jakýkoli rozumný pozměňovací návrh, který by vedl k ochraně pacientů. Příčinou výpadků léků na trhu je podle výrobců mimo jiné nedostatek některých účinných látek, ale i materiálu na obaly. Někteří producenti také léky přestávají dodávat, protože je pro ně výroba finančně neudržitelná.

„Pokud bude známá informace o výpadku s jedním až dvouměsíčním předstihem, lze se na výpadek lépe připravit (…) Důležité je ale zároveň, aby nová pravidla byla dodržována a jejich dodržování důsledně ze strany státu vymáháno,“ podotýká mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

„Možná pomůže trochu dřív odhalit problém, možná zajistí dodávky o týden či dva déle, ale neřeší se, co bude pak. Ta novela neobsahuje žádné dlouhodobé, systematické řešení,“ myslí si ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel.

Lékárnám přibylo práce

Přípravky, které chybí, se lékárny snaží nahrazovat vlastní výrobou. V jedné z nejstarších pražských lékáren jsou na přípravu vlastních léčiv zvyklí. V poslední době jim ale výrazně přibylo práce. „Výpadků je pořád hodně. Za poslední roky jsme na to nebyli úplně zvyklí, ale naše lékárna si s tím umí poradit,“ říká vedoucí lékárník z Fragnerovy lékárny U Černého orla Branislav Fulier.

Na přípravě se střídají tři farmaceuti. Často jim ale chybí suroviny, které nahradit nemůžou. „Určitě by nám pomohlo, kdyby ministerstvo více spolupracovalo. Případně by nám účinné látky dokázalo sehnat,“ dodává Fulier.

V jiné lékárně v centru Prahy připravují léčiva každý den. Aktuálně vyrábí náhradu za antibiotické masti, sirupy nebo kapky. Ve větších lékárnách ale taková praxe dlouhodobě možná není. „Když účinná látka je, tak příprava v žádném případě nemůže dlouhodobě nahradit hromadnou výrobu. Může to být krátkodobé řešení, protože jak přístrojově, tak personálně na to lékárny nejsou vybaveny,“ míní vedoucí lékárník nemocniční lékárny FNUSA Martin Šimíček.

Lékař: Musíme léčbu protahovat

S výpadky léků se potýkají také praktičtí lékaři. V letních měsících to bylo při léčbě angín. Chybí hlavně penicilin. „Pokud není, musíme volit jiný lék, což není nejvhodnější a často se nám stává, že se nám pacienti vracejí s tím, že nasazené antibiotikum bylo nedostačující. Musíme tu léčbu protahovat. Nezřídka je nutné použít i troje antibiotika, než docílíme léčby,“ uvádí praktický lékař Daniel Dvořák.

Alternativy praktici hledají denně, aby pacienti nějaká antibiotika vůbec sehnali. „Teď to řešíme tak, že na recept vydáváme rovnou dvoje antibiotika. Napíšeme penicilin a k nim připíšeme ještě jedno jako alternativní s rukou dopsaným textem. Nebude-li penicilin, vydejte to druhé,“ doplňuje Dvořák. Náhradní přípravky shání také pří léčbě kožních onemocnění. Ty jsou lékárny schopné připravit. Pacient za ně ale zaplatí víc.

Situace se v létě nezlepšila

Jako první začaly na podzim loňského roku chybět penicilin a prostředky na angínu. V prosinci se nedaly sehnat dětské sirupy a čípky na srážení horečky. Lékárníci tehdy mluvili tom, že situace je nejhorší za posledních 30 let. V lednu se díky dodávkám situace mírně zlepšila, o měsíc později ale nebyl dostatek antibiotik. Ministr zdravotnictví se tehdy za problémy omluvil.

V dubnu nastal výpadek léku na cukrovku druhého typu, o měsíc později zase problém s dodávkami – podle lékařů důležitého – onkologického léku. Z trhu postupně mizí i další, třeba některé inzuliny nebo oční kapky. Situace se nezlepšila ani během léta, jak resort zdravotnictví sliboval. Aktuálně jsou problémy s dostupností třeba endiaronu, penicilinových antibiotik nebo léků na Parkinsonovu chorobu.