Vláda přemýšlí o zákazu letů z Číny, ta kvůli koronaviru žádá o humanitární pomoc

Reportáž: Česko zjišťuje, jak může zrušit linky z Číny (zdroj: ČT24)

Česká ministerstva zdravotnictví a dopravy zjišťují, jak by bylo technicky i právně možné zakázat lety mezi Českou republikou a Čínou, která je epicentrem i původcem nákazy novým typem koronaviru. Vláda má o případné blokádě česko-čínských linek jednat v pondělí, Světová zdravotnická organizace kvůli onemocnění vyhlásila stav nouze. Čínská ambasádu požádala Prahu o humanitární pomoc.

O humanitární pomoc požádal čínský velvyslanec hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. Podobný požadavek vznesla Čína i na Evropskou unii jako celek. „V současné době probíhají jednání, zda máme k dispozici prostředky (osobní ochrany), které můžeme poskytnout,“ uvedla Gottvaldová.

Správa státních hmotných rezerv už v týdnu informovala o tom, že má připraveny tisíce roušek, rukavic, ochranných oděvů a brýlí a desítky izolačních bioboxů pro případ epidemie. Může je uvolnit, nouzové zásoby jsou ale primárně určené pro Česko.

Roušky slouží k tomu, aby zabránily mikroorganismům dostat se zevnitř ven, k ochraně před nákazou slouží respirátory. Lidé už vykoupili obě varianty a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) informoval, že distributoři dodají v dalších týdnech na trh 200 tisíc roušek.

Vláda bude jednat o zmrazení čínských letů

Diskutuje se i o intenzivnější formě prevence. Premiér Andrej Babiš (ANO) už ve čtvrtek řekl, že v pondělí navrhne vládě veškeré lety mezi Čínou a Českem dočasně zakázat, a ministr zdravotnictví následně doplnil, že vyhlášení nouzového stavu ze strany WHO má pro takový tah podpůrnou roli.

„Znamená to určitý apel, že situace je vážná,“ podotkl s tím, že omezení letů se mu v zrcadle posledního vývoje jeví jako legitimní krok, „pokud to bude technicky a právně možné“. Úřady si ale zatím nevyjasnily, jak vzdušnou uzávěru provést.

„Můžeme to takto rozhodnout, i když se to ještě nikdy nestalo,“ doplnil pak v pátek po jednání s prezidentem Milošem Zemanem sám Babiš. „Je důležité, abychom našim lidem dali jistotu, že v žádném případě nedojde k ohrožení. Bezpečnost je pro nás prioritní.“

Praha má s Čínou čtyři letecká spojení od tří společností, které provozují celkem dvanáct letů týdně. Do Pekingu létá od roku 2015 Hainan Airlines, o rok později začal Sichuan Airlines létat do Čcheng-tu a v roce 2017 pak China Eastern Airlines spustily linku do Šanghaje s mezipřistáním v Si-anu.

V roce 2019 podle letiště využilo přímých leteckých spojení mezi Prahou a Čínou 188 tisíc cestujících v obou směrech, což může představovat potenciál šíření wuchanského viru. Podle Letiště Praha má být od 12. února do 28. března přerušena linka mezi Prahou a čínským Čcheng-tu.

„Poslední zpáteční let na této lince je naplánovaný na sobotu 8. února, ve středu 12. února pak dopravce přiletí do Prahy pouze pro zbývající cestující směřující zpět do Číny. Během aktuálního letového řádu byla linka v provozu dvakrát týdně,“ uvedla mluvčí ruzyňského letiště Kateřina Pavlíková.

Pravidelné linky do Číny už v minulých dnech dočasně přerušily třeba aerolinky British Airways, Air France, Lufthansa i řada dalších. Zájem o lety do Číny podle českých prodejců letenek klesá a roste počet dotazů zákazníků na možnosti změny rezervace letenek či jejich storna.

České ministerstvo zahraničí taky kvůli koronaviru pozastavilo vydávání víz pro čínské občany a nepřijímá v Číně ani nové žádosti o víza. Poslední den pracovního týdne se také rozšířila informační kampaň i cílený screening pasažérů na všechna letiště v Česku, nejen na Ruzyni; případní nositelé nákazy totiž mohou využívat lety s přestupem, a množství zdrojových a potenciálně rizikových měst se tak zvyšuje. Důvodem k širší prevenci je právě krok WHO.

„Pokud dojde ke zrušení přímých letů i u dalších zemí, opatření bude účinnější,“ doplnil k případnému zmrazení všech přímých česko-čínských letů premiér Babiš.

Návrat Čechů proběhne v neděli

Přímo v čínském Wu-chanu pobývají i čtyři Češi. Dva z nich – studenti – podle českých úřadů požádali o evakuaci, další dva v nejlidnatější zemi světa žijí dlouhodobě a do Česka se vrátit nemíní. Ministerstvo zahraničí dohodlo s Paříží, že zajistí jejich evakuaci spolu s francouzskými občany.

Podle posledních informací by se měli do Česka dostat v neděli večer. Všichni navrátilci pak podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové zamíří z letiště rovnou na vyšetření do Nemocnice Na Bulovce.

V Česku se do čtvrtka testovalo kvůli novému typu koronaviru 34 vzorků, žádný z nich nebyl pozitivní. Ve světě se nemocí nakazilo téměř 9700 lidí, většinou v pevninské Číně, kde jich 213 zemřelo. V Evropě byla nákaza virem potvrzena ve Francii, Německu, Itálii, Finsku, Švédsku, Rusku a Velké Británii.