Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

OVM: Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček (zdroj: ČT24)

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.

Havlíček doplnil, že vláda o kompenzacích nebude rozhodovat v pondělí, protože se musí domluvit s profesními svazy na parametrech vstupu do programů. „To znamená, jaký se musí prokázat pokles tržeb a vůči jakému období. Před tím jsme to komparovali s rokem 2019, teď by to bylo třeba aktualizovat a srovnat to třeba s posledními měsíci. Ale nechci to teď takto definitivně rozhodovat,“ dodal.

Konec uznávání antigenních testů může ovlivnit například návštěvnost restaurací nebo kulturních akcí. Místopředseda ODS Martin Kupka reagoval s tím, že je na místě s podnikateli jednat.

Z konkrétních programů by podle Havlíčka připadal v úvahu kompenazační bonus pro živnostníky nebo úhrada nepokrytých nákladů, případně i Antivirus. Havlíček také připomněl, že stát dosud vynaložil na podporu firem a podnikatelů v souvislosti s opatřeními proti covidu-19 okolo 340 miliard korun.  

Kompenzační programy jsou podle něho každopádně připravené i odsouhlasené Evropskou komisí, na jejich spuštění se teď ale musí dohodout vláda. Pokud se tak stane, dokáže si představit, že by se mohly začít využívat již od prosince.  

Vláda má v pondělí schválit ukončení uznávání antigenních testů a samotestů a od prosince by se měly uznávat jen spolehlivější PCR testy. Na opatření se o víkendu shodl ministr zdravotnictví v demisi s AntiCovid týmem budoucí vládní koalice.

Podle Havlíčka jde o zásadní krok, který má motivovat neočkované k očkování. On i Kupka zároveň pro současnou situaci odmítli plošné testování ve firmách nebo lockdown pro neočkované, který zavedlo Rakousko.

Kvůli Landově iniciativě bude nutné posílit kapacity hygien, uvedl Havlíček

Kvůli iniciativě Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude podle Havlíčka teď zároveň nutné posílit personální kapacity hygien. 

Ministerstvo zdravotnictví podle pátečního vyjádření ministra Adama Vojtěcha (za ANO) na iniciativu podává trestní oznámení pro podezření ze sabotáže. Iniciativa vyzvala k zahlcení KHS žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Vojtěch v pátek sdělil, že podobných žádostí dorazilo na hygienické stanice po Landově výzvě asi deset tisíc.

K zahlcení hygieniků vyzvala iniciativa v pondělí na webu. Jejím terčem jsou všechny kapacity pro trasování případů covidu-19, uvedl na Twitteru státní tým Chytré karantény. Landa řekl iDNES.cz, že lidé jen chtějí informace.

„Jestliže jsme posílili hygieny, jedou na sto procent a pak tam naprosto cíleně posílají, a já se nebojím říct magoři, cíleně dotazy, aby je zdržovali, zahltí jim záměrně mail, aby nemohli chodit kontrolovat, tak v tuhle chvíli to není o tom, že by selhala hygiena nebo selhal stát,“ zdůraznil v OVM Havlíček.

„Máme jedinou možnost. Díky těmhle cvokům musíme posilovat o stovky lidí hygieny, aby začaly chodit do terénu a kontrolovat a současně vyřizovaly tyhle nesmyslné dotazy,“ dodal. O kolik lidí by se kapacity měly navýšit, Havlíček nesdělil. Kupka doplnil, že by se měly posílit kapacity call center pro trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem, a to i zapojením komerční sféry.

Iniciativa Zlatý špendlík ve výzvě nazvané „Zahlťme neprodleně hygieny“ označila vládní opatření, která mají zpomalit nynější rychlý nárůst počtů nakažených, hospitalizovaných a zemřelých na covid, za protiústavní. „Prosíme tedy každého z vás, aby se klidně i opakovaně dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků,“ píše iniciativa. Následně uvádí na webu podrobný popis, jak žádost o informace podat. Landa již v minulosti kritizoval opatření státu proti epidemii. 

Například jihočeští hygienici už ve středu uváděli, že dostali od příznivců iniciativy stovky e-mailových dotazů. „Jedná se o dotazy typu: kde jste byli na kontrole 8. listopadu, co jste dělali 9. listopadu a tak dále. Z jedné mailové adresy nám klidně přijde třeba deset takových dotazů. Jedná se skutečně o obstrukční otázky, na které bychom ale měli podle zákona o svobodném přístupu k informacím odpovědět,“ uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Landovu akci zkritizovaly zdravotnické odbory. „Útočit na přepracované zaměstnance hygienické služby je odporné a ohrožuje to nejen fungování hygienické služby, která je nezastupitelným orgánem ochrany veřejného zdraví, ale i zdraví a životy občanů,“ uvedl ve čtvrtek Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR.

KHS jsou od loňského března kvůli pandemii nemoci covid vytíženější než dříve. Kromě běžné agendy, například kontrol stravovacích zařízení nebo bezpečnosti práce, se věnují trasování kontaktů nakažených nebo kontrolám dodržování protiepidemických opatření.