Velká voda odtéká z Čech, na východě Moravy hrozí další povodně v pondělí

Ve východní části republiky, zejména na východě Moravy hrozí, že se po dalších deštích v pondělí znovu rozvodní řeky. Mohou dosáhnout druhého a možná i třetího stupně povodňové aktivity. V neděli se na Moravě dostala na první povodňový stupeň Dyje v Ladné. Po deštích z druhé poloviny končícího týdne jsou ještě mírně rozvodněné některé řeky i v Čechách, ale jejich hladiny klesají. Vltavské náplavky v Praze by se měly otevřít v pondělí.

Podle výstrahy Českého hydreometeorologického ústavu bude zejména ve Zlínském a Moravskoslezském kraji v pondělí silně pršet, za den může spadnout až 50 milimetrů srážek. Pro většinu Moravy a Slezska vydali zároveň meteorologové výstrahu na povodně.

V Olomouckém kraji, východní části Pardubického a Jihomoravského kraje a západní části Zlínského a Moravskoslezského kraje bude od pondělního rána platit povodňová bdělost, tedy výstraha s nízkým stupněm rizika. Na východě Zlínského a Moravskoslezského kraje ale bude povodňová pohotovost značící vysoký stupeň nebezpečí. Řeky mohou dosáhnout druhého a na menších tocích i třetího povodňového stupně. Výstrahy platí až do úterního poledne.

Ačkoli další povodně na Moravě očekávají meteorologové až v pondělí, již v neděli se zvedla hladina Dyje u Ladné, na niž ovšem má vliv odtok z Nových Mlýnů. Podle údajů Povodí Moravy se po několikadenním kolísání pod spodní hranicí povodňové aktivity odpoledne dostala nad 153 centimetrů, tedy na první povodňový stupeň.

Čechy bez výstrahy

Žádná výstraha již neplatí v Čechách, přestože hladiny některých řek jsou ještě výše než obvykle. Podle údajů ČHMÚ je povodeň na třech, respektive čtyřech místech – ve všech případech jde o první stupeň povodňové aktivity a vody v řekách ubývá.

Na povodňovém stupni je Vltava v Praze – Velké Chuchli, Berounka ve Zbečně a Blanice v Louňovicích pod Blaníkem a těsně nad spodní hranicí povodňové aktivity je ještě Želivka nad hrází vodní nádrže Švihov, kde však její hladinu ovlivňují vodohospodáři. 

Ačkoli ještě na několika místech zůstávají povodňové stupně, pomyslnou tečkou za nynějšími vyššími průtoky v Čechách bylo krátké dosažení prvního stupně povodňové aktivity na Labi v Děčíně. Je to poslední místo před hranicemi, kde hydrometeorologický ústav běžné povodňové stupně vyhlašuje – neboť v Hřensku se vyhlašuje pouze stav ohrožení – a povodeň v Děčíně skončila v neděli před 6:30. Prvního povodňového stupně, při němž vodní stav překročí čtyři metry, dosáhlo Labe půl hodiny po půlnoci.

Vody v Labi v Děčíně ubývá rychleji, než Český hydrometeorologický ústav předpokládal, původně se domníval, že by mohla být řeka rozvodněná až do pondělí. Splnilo se však jeho očekávání, že v Ústí nad Labem řeka povodňového stupně vůbec nedosáhne.

Kvůli povodním stále nejezdí žádná ze sedmi linek pražských přívozů, zrušeny jsou také linkové plavby z centra do zoologické zahrady. Zavřené zůstávají vltavské náplavky, to by se ale podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana mělo změnit již v pondělí. Zároveň se nejspíše otevřou protipovodňová vrata chránící Kampu, rozhodla pražská povodňová komise.