Věhlas českých lékařů stoupá. Cizinci přijíždí do Česka za onkology i plastickými chirurgy

Události: Cizinci přijíždí do Česka za onkology i plastickými chirurgy (zdroj: ČT24)

V Česku se loni léčilo zhruba 120 tisíc zahraničních pacientů, nejčastěji pocházeli ze Slovenska nebo Ukrajiny. Kromě běžných ošetření vyhledávali pacienti ze zahraničí české lékaře kvůli onkologické léčbě a estetické chirurgii.

Zatímco před deseti lety ošetřili čeští lékaři 70 tisíc zahraničních pacientů, loni už to bylo 120 tisíc. Víc než polovina z nich přitom pocházela ze zemí Evropské unie, hlavně z Německa, Polska a Slovenska.

Právě slovenští pacienti stáli české zdravotnictví přes 300 milionů korun, což byla třetina z celkových nákladů na léčbu cizinců. Zhruba dvě třetiny zahraničních pacientů platily loni za zdravotní péči v hotovosti, případně prostřednictvím zdravotní pojišťovny.

V Česku umí operovat dětský nádor oka

Cizinci mířili za českými doktory nejčastěji na onkologii, chirurgii nebo ortopedii. Některé z nich ošetřoval například oční lékař Pavel Pochop z Fakultní nemocnice v Motole. „V Evropě je jenom asi dvacet center, které se zabývají léčbou dětského onkologického onemocnění, tedy retinoblastomu,“ říká Pochop, který pracuje v jediném českém centru, které retinoblastomy operuje.

Léčba je natolik unikátní a ve světě uznávaná, že ji v Motole vyhledávají i pacienti třeba ze Slovenska nebo zemí bývalé Jugoslávie.

Protonové centrum v Praze proslavil malý Ashya King

Zájem je i o protonové centrum ve Fakultní nemocnici Bulovka. Před pěti lety se zde odehrálo drama, když sem rodiče z Anglie přivezli malého Ashyu Kinga. Ten doma podstoupil kvůli nádoru operaci mozku, podle tamních lékařů se ale nedalo nic dalšího dělat. Rodiče se proto rozhodli pro léčbu v Praze, která zabrala.

Kvůli léčbě v zahraničí museli rodiče Ashyu unést do Španělska a poté do Česka. V Británii na ně za to byl vydán zatykač. Léčbu pětiletého chlapce nakonec zpětně proplatila britská zdravotní pojišťovna.

Posílení imunity vyjde v Česku dvacetkrát levněji než ve Švýcarsku

Přibývá i cizinců, kteří jezdí do Česka povzbudit svou imunitu. Míří třeba do Jesenice u Prahy, kde představují třetinu všech pacientů.

Části zahraničních pacientů doporučili české lékaře přímo v jejich nemocnici ve Švýcarsku nebo Německu. „Kvalita je srovnatelná s Německem nebo Švýcarskem. Ale zatímco ve Švýcarsku stojí infuzní léčba tisíc franků, tady je to tisíc korun,“ vysvětluje Zdeněk Procházka z inPharm Clinic. V současnosti se jeden švýcarský frank obchoduje za zhruba 22 korun.

Český plastický chirurg je pojem

Cizinci vyhledávají i soukromé kliniky, hlavně kvůli rehabilitacím nebo estetické medicíně. O české plastické chirurgy je zájem hlavně mezi obyvateli německy mluvících zemí a Slovenska. Přesná čísla neexistují, podle lékařů jde o několik tisíc cizinců ročně.

Nejoblíbenějším zákrokem je modelace prsou, poptávka je také po liposukci, plastice očních víček nebo nosu. „Cizinci jezdí dlouhodobě z jednoho prostého důvodu: kvalita je vysoká a ceny jsou velice příznivé,“ říká místopředseda České společnosti plastické chirurgie a primář Oddělení plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice Olomouc Bohumil Zálešák.

„U nás platí, že lékař musí mít atestaci, aby mohl provádět estetické operace. To v zahraničí není běžné,“ potvrzuje plastický chirurg z Perfect Clinic Roman Kufa. Proto české lékaře vyhledávají i ti, kteří zákrok podstoupili už v zahraničí, ale nepovedl se.

Počty zahraničních klientů klinik plastické chirurgie se v posledních letech příliš nemění. Podle některých odborníků ale roste konkurence a zvlášť ti movitější pacienti si vybírají jiné země – hlavně s ohledem na nabízený luxus.

„Jsou to země, nad kterými se možná ušklíbneme. Třeba Turecko, kde nemocnice vypadá jako pětihvězdičkový hotel. To tady nemáme. Neumíme nabídnout služby jako v Maroku nebo Alžírsku,“ vysvětluje majitel Kliniky Asklepion Roman Šmucler.

Cizinci většinou jezdí do Česka na doporučení za konkrétním lékařem nebo prostřednictvím agentur. Jednu takovou provozuje Švýcarka Karol Pappi, která se narodila v Česku. „Český plastický chirurg je ve světě pojem. Umí německy, anglicky, takže odpadá jazyková bariéra,“ vysvětluje Pappi.

Pacienti neváhají urazit tisíce kilometrů. „Mám překvapivě hodně pacientů z Austrálie, Nového Zélandu, z celé Evropy i ze Spojených států,“ potvrzuje plastický chirurg a vedoucí lékař Kliniky Esthé Jan Měšták.

To s sebou ale nese pro pacienty i komplikaci: domů se totiž mohou vrátit až po určité době. „Je to vždycky problematické, pokud pacient předčasně odjede. Doporučujeme jim, aby zůstávali alespoň 14 dní, což je někdy problém,“ říká Zálešák. Řada klinik se proto snaží mít i smlouvy se zahraničními lékaři, kteří jsou v případě problémů ochotní se o jejich pacienta postarat v místě bydliště.