Pražská anabáze se vyplatila: Malý Ashya King porazil rakovinu

Madrid/Londýn - Pětiletý britský chlapec Ashya King, který se loni léčil i v pražském protonovém centru, již nemá rakovinu. V rozhovoru pro britský deník The Sun to uvedli jeho rodiče Brett a Naghmeh Kingovi. Rodina nyní žije ve Španělsku a malý Ashya prý opět začal mluvit a rád si hraje se svými bratry a sestrami v parku, řekl jeho otec Brett. „Je to zázrak, s nímž jsme skoro nepočítali,“ dodal. Primář pražského centra Jiří Kubeš, který Ashyovu léčbu vedl, příznivé výsledky kontrolních vyšetření uvítal. Upozornil ale, že z medicínského hlediska je na hodnocení výsledku ještě brzy.

Případ vyvolal loni v létě velkou mediální pozornost. Britští lékaři zjistili, že Ashya trpí nádorovým onemocněním mozku a několikrát ho operovali, poté ale údajně jeho rodičům sdělili, že pro něj již více udělat nemohou. Kingovi se ale nehodlali vzdát a odvezli chlapce bez vědomí lékařů do Španělska, kde prý chtěli prodat rekreační nemovitost, aby měli na léčení. V Británii na ně byl ale vydán zatykač kvůli zanedbání péče a několik dní strávili ve vazbě.

Brett King tehdy své počínání vysvětlil ve videonahrávce, kterou umístil na internetu. Uvedl v ní mimo jiné, že britský státní zdravotní systém prý synovi nebyl schopen zajistit léčbu, kterou požadovali. Manželé proto doufali, že se jim podaří dostat dítě k takovému léčení do České republiky. To se jim nakonec podařilo a chlapec loni v září a říjnu absolvoval v pražském protonovém centru 30 ozařování.

Na posledních snímcích Ashyova mozku nebyly „žádné stopy“ po nádoru, řekl nyní Brett King. „Jsou to neuvěřitelně skvělé zprávy, jsme absolutně nadšení. Ospravedlňuje to všechno, čím jsme si prošli,“ dodal s tím, že kdyby bývali ponechali synovu léčbu na britském zdravotnictví, zřejmě by nepřežil. „Nemohli jsme spát, dokud jsme tuhle zprávu nedostali. Nyní jsme plni naděje do budoucna. Skáčeme radostí. Je to zázrak, s nímž jsme skoro nepočítali,“ dodal Brett King s tím, že kdyby bylo třeba, zachovali by se znovu stejně.

Brett King se synem Ashyou
Zdroj: ČT24/YouTube

Primář Kubeš: Na hodnocení je brzy, ale příznivé výsledky mě těší

„Více než 80 procent dětských pacientů se dnes úspěšně vyléčí,“ upřesnil Jiří Kubeš. Typ léčby podle něj závisí na typu nádoru, při léčbě rakoviny u dětí se často používá kombinovaná léčba. Protonová terapie zasáhne nádor s přesností milimetru, ochrání důležité orgány, a tím zvýší šanci na vyléčení a příznivě ovlivní kvalitu budoucího života. „Z medicínského hlediska je brzy hodnotit, a jsem velice potěšen, že kontrolní vyšetření dopadla příznivě. Velmi nás těší, že klinický stav Ashyi je vynikající. Jeho rehabilitace díky protonovému ozařování probíhá velmi dobře, jak můžeme potvrdit i ze zkušeností z protonové léčby u ostatních 60 dětských pacientů, které jsme léčili od prosince 2012,“ řekl Kubeš.

Sky News: Británie zbytečně utrácí - posílá pacienty do USA

Případem se zabývali i reportéři britské televizní stanice Sky News. I v Británii by prý měla v budoucnu vzniknout dvě protonová centra podobná tomu v Praze, na jejich vybudování již bylo vyčleněno asi 250 milionů liber (přes devět miliard Kč). Nevzniknou ale dříve než v roce 2018. V mezičase je tak více než 90 procent lidí, kterým je doporučena protonová léčba, posíláno do USA, což stojí dvakrát více než stejná léčba v Evropě, uvedl server Sky News.

Cena léčby, ubytování a nákladů na cestu do USA se údajně pohybuje okolo 100 000 liber (3,7 milionů Kč). Juliette Harrisonové z Birminghamu lékaři odhalili nádor na mozku, britský zdravotnický systém NHS jí ale peníze na protonovou léčbu neschválil. Zaplatila si tak sama 37 000 liber (1,4 milionů Kč), aby se mohla léčit v protonovém centru v Praze. Léčbu malého Ashyi Kinga, jak potvrdila ředitelka strategie pražského centra Iva Taťounová, ale NHS uhradila.

Ashya King se zřejmě vyléčil z rakoviny (zdroj: ČT24)

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Centrum má nyní smlouvu s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou a Oborovou zdravotní pojišťovnou, ostatní zaměstnanecké pojišťovny o ní vyjednávají. Stále se ale nedohodlo s největší českou pojišťovnou. Správní rada VZP schválila návrh smlouvy s úhradou ozařování do 50 milionů korun ročně, centrum to ale odmítlo.

Spory s VZP neberou konce

Problémy se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou má centrum od počátku. Vše začalo už v roce 2006, kdy nucený správce VZP Antonín Pečenka podepsal smlouvu o smlouvě budoucí, která zaručovala protonovému centru na 15 let miliardu korun ročně za léčení 1600 klientů VZP. Pečenka ale údajně uzavření smlouvy náležitě neprojednal a navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Pojišťovna později na požadavky ve smlouvě odmítla přistoupit a loni jí dal zapravdu i rozhodčí soud, podle kterého je smlouva neplatná. Případem se navíc začala zabývat i protikorupční policie. Kriminalisté minulý týden navrhli obžalovat jednoho obviněného kvůli způsobu uzavření smlouvy. Podle dřívějších informací jde právě o Pečenku.

Podle protonového centra ale spor s VZP nekončí. Pojišťovně navíc začalo zvyšovat ceny pro její klienty. Za jedno záření požadovalo nejprve 39 tisíc korun, letos pak 55 tisíc. VZP tak svoje pacienty začala posílat do protonového centra v Mnichově. Tvrdí, že je tam cena za ozařování dvakrát nižší než v Praze.

Někteří dětští pacienti VZP se ale dál léčí v Praze. Pojišťovna v této souvislosti tvrdí, že si je centrum bere jako rukojmí, protože chce zvýšenou cenou dosáhnout uzavření smlouvy. Reakci VZP si můžete přečíst zde. Protonové centrum naopak uvedlo, že VZP plýtvá svěřenými penězi, protože v Mnichově některé dětské diagnózy nejsou schopni léčit. Reakci protonového centra si přečtěte zde.