Protonové centrum: Policie navrhla obžalovat jednoho člověka

Praha - Protikorupční policie předala kauzu pražského protonového centra státnímu zástupci. Kriminalisté přitom navrhli obžalovat jednoho obviněného kvůli způsobu uzavření smlouvy o smlouvě budoucí mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a právě protonovým centrem.

Jaroslav Ibehej, mluvčí protikorupční policie 

„K této věci mohu sdělit, že policisté našeho útvaru dnešního dne předali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze spisový materiál, který se týká způsobu uzavření smlouvy o budoucí smlouvě mezi VZP a spol. Proton Therapy Centre Czech. Naši kriminalisté zároveň státnímu zástupci navrhli podat obžalobu na jednu osobu, která je trestně stíhána pro pokus trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.“

Podle dřívějších informací čelí v kauze obvinění z pokusu o zneužití pravomoci exnáměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka. Jako nucený správce VZP smlouvu údajně uzavřel bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení.

Spory o platnosti smlouvy

Trestní stíhání odstartovalo už v listopadu 2013. Případ se týká smlouvy VZP s firmou Proton Therapy Centre Czech z roku 2006, která zaručovala protonovému centru na 15 let miliardu korun ročně za léčení 1600 klientů pojišťovny s rakovinou. Pečenka, kterého do funkce nuceného správce pojišťovny jmenoval jako svého náměstka tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD), údajně uzavření smlouvy náležitě neprojednal a navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví.

Za smlouvu o protonovém centru má jít někdo před soud (zdroj: ČT24)

V minulosti přitom Pečenka prohlašoval, že podle něj je smlouva platná, a upozornil na to, že prošla právním auditem. Pojišťovna na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí nicméně odmítla přistoupit. Spor o platnost dokumentu centrum prohrálo, poté začalo ceny pro VZP zvyšovat - za jedno záření požadovalo nejprve 39 tisíc korun, letos pak 55 tisíc. Loni rozhodčí soud určil, že smlouva o smlouvě budoucí je neplatná. Podle protonového centra ale spor nekončí.

Smlouva měla být podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého závazná na patnáct let: „A to bez ohledu na to, jestli by se třeba po pěti nebo šesti letech ukázalo, že je tu nová, modernější terapie, než je terapie protonová.“

Protonové centrum v Praze
Zdroj: ČT24/ptc.cz

Protonová léčba

  • doporučuje se pro léčení nádorů hlavy, krku, mozku a centrální nervové soustavy, nádorů v páteři, rakoviny prostaty, lymfomů a nádorů u dětí. 
  • Metoda protonového záření je vysoce přesná a šetrná, podle kritiků však také drahá.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Jeho vznik si vyžádal náklady ve výši 3,5 miliardy korun.

Centrum má smlouvu s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou a Oborovou zdravotní pojišťovnou, ostatní zaměstnanecké pojišťovny o ní vyjednávají. Správní rada VZP schválila návrh smlouvy s úhradou ozařování do 50 milionů korun ročně, což centrum odmítlo.