Valachová nevylučuje výměnu resortů. Vláda v tomto složení funguje dobře, oponuje Vojtěch

Valachová nevyloučila změnu resortů. Vláda funguje v tomto složení dobře, oponoval Vojtěch (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté trvají na Michalu Šmardovi coby ministru kultury, zdůraznila místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. Naznačila ale, že jednou z možných variant na řešení vládní krize je výměna resortů. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) to ale není na stole. Pokud vláda kvůli nejmenování Šmardy padne, pak Piráti nenahradí v kabinetu ČSSD, zdůraznil jejich šéf Ivan Bartoš v pořadu Události, komentáře.

Pokud nebude ministrem kultury jmenován Michal Šmarda, jsou ministři za ČSSD připraveni podat demisi. „Všech pět ministrů je k tomu připraveno, pokud je k tomu vyzve Jan Hamáček,“ zdůraznila místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. Odmítla tak narážky na to, že ministr zemědělství Miroslav Toman není zcela loajální k ČSSD. „Je náš,“ připomněla.

Prezidentovy odklady, které doprovázejí odvolání Antonína Staňka (ČSSD) z postu ministra kultury a jeho výměnu za Šmardu, odmítla srovnávat se situací před jmenováním kabinetu, kdy prezident nechtěl jmenovat šéfem tuzemské diplomacie Miroslava Pocheho (ČSSD). Místo něj nakonec Lidový dům s úspěchem navrhl Tomáše Petříčka.

„Nebudu v tuto chvíli v žádném případě připouštět nové jméno,“ odmítla Valachová zopakování takového scénáře. Nevyloučila ovšem, že by mohlo dojít k výměně resortů: „Určitě to nějaká varianta je. Ale koneckonců to dosud všichni aktéři ve veřejném prostoru odmítali.“

Ani podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) není resortní rošáda tématem. „Vláda v tomto složení funguje dobře. Nemyslím, že je to varianta,“ oponoval s tím, že neví ani o výměně kandidáta Šmardy za jiného adepta. „Premiér se sice vyjádřil, že si nemyslí, že by byl Šmarda nejvhodnější kandidát na tuto pozici, ale také řekl, že jeho navrhnutí respektuje,“ dodal.

Vládní krize se může řešit týdny i měsíce, naznačila Valachová

Po pondělní schůzi předsednictva ČSSD nadále platí, že strana má usilovat o jmenování Šmardy ministrem kultury. „Podstatné je, že se ČSSD rozhodla nadále setrvat ve vládě, to je podstatné pro zemi. Vládu totiž považuje za úspěšnou. Rozhodli jsme se pro to, přestože není podle sociální demokracie respektována koaliční smlouva ani ústava. Jan Hamáček ale dostal silný mandát v následujících týdnech a měsících vládní krizi řešit,“ shrnula Valachová. 

Podle Vojtěcha je zjevné, že vládní krize se posouvá směrem ke katarzi. „Myslím, že premiér aktivně koná, proběhla celá řada jednání. Prezident minulý pátek souhlasil s odvoláním Staňka, před čtrnácti dny to nevypadalo vůbec nijak,“ zdůraznil.

Bartoš: Piráti se teď do vlády s ANO nechystají

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v debatě poukazoval na vztah premiéra s prezidentem. „Andrej Babiš  teď nemá velký manipulační prostor. On i Hamáček chodí z jednání s prezidentem jako zpráskaní psi. Sice vznikl tandem premiér–prezident, kteří si vyšli navzájem vstříc při vzniku vlády. Teď je ale jasné, že pokud prezident premiérovi nevyhoví, tak má jít ústavní cestou, ale to premiér nikdy neudělá, protože prezidenta potřebuje,“ prohlásil Bartoš.

Odmítl také, že by Piráti mohli v případě pádu vlády nahradit v kabinetu ČSSD. „Situace kolem premiéra se zhoršila, ve svých kauzách postoupil téměř před soud, vláda se opírá o komunisty,“ vyjmenoval důvody, proč by při rekonstrukci kabinetu zůstali Piráti v opozici.