Česko se dočkalo ministra zahraničí. Prezident Zeman jmenoval Tomáše Petříčka

Prezident Miloš Zeman v úterý před polednem jmenoval ministrem zahraničí dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Česká diplomacie se tak tři a půl měsíce po jmenování vlády dočkala plnohodnotného šéfa Černínského paláce. Původního kandidáta ČSSD europoslance Miroslava Pocheho Zeman jmenovat odmítl a ministerstvo dočasně vedl předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Prezident Zeman po jmenování vyjádřil naději, že s Petříčkem naváže úspěšnou spolupráci a česká diplomacie bude jednotná. „Když budeme mluvit různými hlasy, nikdo nás nebude brát vážně,“ prohlásil Zeman na slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě. Je rád, že jmenováním Petříčka se podařilo vyřešit „drobný problém“, který podle prezidenta v poslední době „poněkud zatěžoval“ politickou scénu v zemi.

Zeman poděkoval Hamáčkovi, že tuto neprůchodnou situaci odblokoval navržením Petříčka místo Pocheho. „Rád bych poděkoval i premiérovi Andrejovi Babišovi, který shodně se mnou doporučil předchozímu kandidátovi, aby se jako europoslanec vrátil do Bruselu,“ uvedl Zeman k Pochemu. Prezident ho odmítl jmenovat mimo jiné kvůli jeho postoji k migraci, vztahu k Izraeli či působení v pražské komunální politice.

Sedmatřicetiletý Petříček působil v Černínském paláci od srpna, kdy byl jmenován náměstkem ministra zahraničí. V minulosti byl Pocheho asistentem v Evropském parlamentu. Zeman nicméně už dříve uvedl, že Petříček má slušné kvalifikační předpoklady, které mohou převážit nad jeho vazbou na Pocheho. Jmenování nového ministra nicméně podmínil tím, že Poche odejde z funkce politického tajemníka ministra zahraničí. 

Stejné očekávání má také premiér Andrej Babiš (ANO). Petříček uvedl, že po jeho jmenování funkce tajemníka ztratí smysl a zanikne. V úterý potvrdil, že zrušení funkce bude jedním z prvních kroků, které ve funkci udělá.

Zároveň ale oznámil, že si hodlá sestavit vlastní tým poradců a nevyloučil, že by mezi nimi mohl být i Miroslav Poche. „Já v tuto chvíli začínám sestavovat tým poradců, kteří budou z řad akademiků, bývalých diplomatů či politiků. S panem Pochem o tomto budu ještě hovořit,“ řekl Petříček.

První zahraniční cesta nového ministra povede do Německa

Petříček na brífinku po uvedení do úřadu oznámil také, že na první zahraniční cestu v úřadu pojede do Německa, kde ho v pátek čeká jednání s šéfem německé diplomacie Heikem Maasem.  

„Česká republika musí mít ambiciózní, aktivní a hlavně sebevědomou zahraniční politiku, je to předpoklad, abychom mohli zajistit budoucí prosperitu země a bezpečnost občanů,“ prohlásil Petříček. Za důležité považuje rozvíjení sousedských vztahů, a to hlavně s Německem, které je podle něj hlavním českým partnerem v EU.

Bývalý diplomat Kolář: Petříček má předpoklady, aby funkci odborně zvládl (zdroj: ČT24)

Petříček chce pracovat na českém ukotvení v EU a NATO, které jsou základem pro bezpečnost země. Zároveň se chce angažovat v globálních organizacích a usilovat o dodržování mezinárodního práva. „Naše země má jako svou prioritu to, aby byl zachován mezinárodní řád založený na pravidlech. Pravidla džungle bychom si neměli přát,“ řekl.

Za důležité považuje, aby Česko mluvilo navenek jedním hlasem. Z toho důvodu chce pokračovat v tradici koordinačních schůzek s ústavními činiteli. Premiér Babiš k tomu řekl, že zahraniční politika je v kompetenci vlády, ale kabinet ji konzultuje i s prezidentem.

Pro úterní Události ČT pak nový ministr dodal, že si dovede představit, že by se pravidelné schůzky ústavních činitelů mohly konat čtyřikrát až šestkrát do roka. „Tak abychom si vyjasnili, jaké jsou priority pro Českou republiku a její zahraniční politiku, a také si připravili naše společné aktivity v zahraničí.“

Za jednu ze svých priorit označil Petříček také rozvojovou pomoc a její efektivnější využívání. V souvislosti s tím na brífinku zmínil české diplomatické angažmá v Africe, kterou považuje za kontinent mnoha obchodních příležitostí. Zároveň podle něj v Africe leží klíč k vyřešení některých hrozeb, kterým svět čelí. 

Petříček nemá zkušenosti, varuje opozice

Podle opozice je výběr Petříčka dalším důkazem slabé pozice ČSSD ve vládě a toho, že o všem rozhoduje hlavně premiér Babiš. Některé kritické hlasy navíc tvrdí, že Petříček nemá na ministerský post dostatek zkušeností.

„Určitě to nebude mít lehké, protože na jedné straně tu bude Miloš Zeman a na druhé straně Andrej Babiš, který využívá zahraniční politiku především ke svým marketingovým záměrům. Česká republika, má-li obstát v konkurenci ostatních států, se musí prosazovat jako srozumitelný a jasný partner,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka. 

„Tomáš Petříček je skutečně mladý politik, ale sociální demokracie není v situaci, kdy se může představovat starými tvářemi, hledá nové politiky a našla jich několik, například Jana Maláčová na ministerstvu práce a sociálních věcí a teď Tomáš Petříček, a myslím, že to je dobře,“ uvažuje politolog Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Milan Znoj.

„Petříček se v prostředí evropské politiky pohybuje hodně dlouho, má solidní vzdělání v zahraničně-politických záležitostech, byl v odborných komisích sociální demokracie, takže odborně je určitě na výši. Pravda je, že diplomatickou zkušenost tolik nemá, ale myslím, že pokud je schopný, a předpokládám, že ano, tak si ji snadno doplní,“ dodává Znoj.

Milan Znoj: ČSSD hledá nové politiky (zdroj: ČT24)