Vakcína proti koronaviru dorazí do Česka nejspíš už mezi svátky

UDÁLOSTI: Vakcína proti covidu by do Česka mohla dorazit před silvestrem (zdroj: ČT24)

Očkovacích center proti covidu-19 bude asi dvě stě ve zdravotnických zařízeních. Očkovat bude také zhruba pět tisíc lékařů v ordinacích. První vakcína by mohla dorazit už mezi svátky. Po obchůzce v hlavních pražských nemocnicích to ve středu řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle opozice nebo hejtmanů není očkovací strategie dostatečně podrobná a na některé důležité otázky vůbec neodpovídá.

Do Česka se díky Evropské unii vakcína dostane ve stejnou chvíli jako třeba do Německa nebo do Francie, přesný termín ale závisí na Evropské lékové agentuře, která ji schvaluje pro celou Unii. Podle ministra zdravotnictví Blatného by látku firmy Pfizer měla schválit 21. prosince.

„Do dvou dnů ji schválí Evropská komise a od 24. prosince bude možné léky distribuovat. Pokud se tak stane, tak se první dávky dostanou ještě mezi vánočními svátky. A očkovat se bude neprodleně,“ řekl ministr zdravotnictví. První tisíce dávek vakcíny schválené pro EU by mohly v Česku být na konci letošního roku, v lednu pak dalších asi 250 tisíc dávek.

V první fázi bude k dispozici asi deset tisíc dávek. Jako první se budou očkovat zdravotníci v nemocnicích, kde se starají o pacienty s covidem-19 ve vážném stavu. V Praze budou první vakcíny proti koronaviru aplikovány ve Fakultní nemocnici Motol a ve Všeobecné fakultní nemocnici. Očkovací látky z první dodávky půjdou i do všech krajů.

  • 1. skupina: lidé nad 65 let, vážně nemocní, zdravotníci z ARO, JIP a infekčních oddělení, záchranáři
  • 2. skupina: další zdravotníci, farmaceuti, hygienici (kteří trasují) a někteří pracovníci sociálních služeb
  • 3. skupina: vláda, armáda, krizové štáby, pedagogové, pracovníci v energetice, další zaměstnanci státní správy
  • 4. skupina: veřejnost
Brífink ministra Blatného o připravenosti nemocnic na očkování proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Látka pro milion lidí

V prvním čtvrtletí ministerstvo očekává, že by mohla být očkovací látka asi pro milion lidí. Jenom seniorů, kteří mají být mezi prvními očkovanými spolu se zdravotníky a mladšími vážně chronicky nemocnými, je více než 2,3 milionu.

Záležet bude podle ministra Blatného na dodávkách od farmaceutických firem, které je vyrábějí. Celkově má Česko objednánu očkovací látku pro 6,9 milionu lidí. Zájem má asi 40 procent populace, 20 procent je nerozhodnutých.

O pořadí v očkování dále bude podle Blatného rozhodovat kombinace dat zdravotních pojišťoven a konkrétního praktického lékaře. „Očkování je jediné řešení konce tohoto traumatu. Nejhoršího roku od vzniku samostatného státu,“ dodává premiér Andrej Babiš (ANO).

Spor o připravenost

Právě premiér také o přípravách vakcinace mluvil na sněmovním plénu. Ministerstvo zdravotnictví podle něj dostalo jasný příkaz, jak zajistit logistiku rozdělování vakcín. Premiér současně přiznal, že informační kampaň nabrala zpoždění. „Už jsme dávno měli přesvědčovat naše spoluobčany, že řešení šílené situace, kterou tento rok prožíváme, je očkování. Jedině očkování,“ prohlásil.

Podle opozice ale chyba nespočívá zdaleka jen v opožděné kampani. Poslanec KDU-ČSL a člen Ústředního krizového štábu Vít Kaňkovský poznamenal, že pokud vláda tvrdí, že Česko je na očkování dobře připraveno, tak mate veřejnost. „Jsme možná na jedné třetině nachystání logistiky,“ doplnil.

Pochyby znějí i z konkrétních pracovišť. Například nemocnice v Jablonci si neumí představit, že by mohla začít očkovat ze dne na den – a obdržený zdravotnický manuál podle jejího ředitele Víta Němečka není dostatečně podrobný. „Jediné, co jsem se tam dozvěděl, je, že očkování bude probíhat v nemocnicích,“ prohlašuje.

Chybí mu třeba informace o tom, kdo bude ověřovat, zda zájemce o vakcínu na ni má nárok – a jestli je v takovém zdravotním stavu, že ji může dostat. Na to nemocnice už personál vyčlenit nedokáže. Nemá zatím ani mrazicí boxy, ve kterých se vakcína musí skladovat.

Česko v přípravě zaostává i podle koordinátora vakcinační strategie Zdeňka Blahuty. Podle něj se měla strategie očkování začít připravovat už v létě. „Domnívám se, že jsme schopni to v relativně krátké době dvou až tří měsíců dohnat. Zpoždění rozhodně máme,“ uvádí.

A že došlo k prodlevě, připouští i premiérův zdravotnický poradce Roman Prymula. Vakcinační strategie sice počítá se čtyřmi skupinami očkovaných, ještě není hotový přesný postup, podle kterého se budou vybírat konkrétní lidé nebo jednotlivé instituce. Podle Prymuly by takto podrobný klíč měl být hotový do dvou až tří týdnů.

Ministr zdravotnictví Blatný ale zůstává optimistický: „Máme teď víc práce než ty země, které zvolily jiný časový harmonogram, ale stihneme to stejně jako tyto země.“

Pfizer ano. A kdy další?

Celkem si Česko objednalo dvanáct milionů dávek od pěti různých výrobců. Vystačit by měly pro sedm milionů lidí. Vakcínou od společnosti Pfizer se bude očkovat ve dvou dávkách, vždy po 21 dnech. Týden po druhé dávce už je pak imunita na virus připravená a dokáže ho zablokovat, a nemoc tak buď vůbec nepropukne, nebo bude mít jen mírný průběh.

Stále není zřejmé, kdy Evropská léková agentura schválí i vakcíny od ostatních výrobců. Navíc přislíbené množství vakcín pro jednotlivé měsíce je zatím spíš jen orientační, vše záleží i na výrobních kapacitách společností. Může se tak stát, že v daný měsíc přijde vakcín víc nebo i méně.

Zatím ale nikdo neví, jak dlouho bude fungovat vakcinací vytvořená imunita. K tomu už je potřeba dlouhý časový odstup. Až pak bude jasné, jestli bude nutné přeočkování třeba každý rok, nebo třeba jen jednou za pět až deset let.