V Libereckém kraji se musí od pátku nosit roušky ve zdravotnických zařízeních. Zpřísněná opatření platí i pro další ohniska

Události: Kvůli koronaviru zavádí mimořádná opatření také Liberecký kraj (zdroj: ČT24)

Lidé v Libereckém kraji musí od pátku znovu nosit roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních, důvodem je nárůst počtu případů covidu-19. Nová ohniska se v kraji objevila zejména na Českolipsku a Jablonecku.  V Česku přibylo na začátku týdne nejvíc případů od června –⁠ celkem 153. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji, zejména na Karvinsku. Další lokální ohniska se nacházejí na Uherskohradišťsku nebo Mělnicku. Některá vládní opatření proti šíření koronaviru pak přetrvávají také na Kutnohorsku, v Jihlavě nebo v Praze.

Od pátku 24. července budou muset nosit lidé v Libereckém kraji roušky při návštěvě ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupu v lékárně, ve vybraných zařízeních sociálních služeb a například i pracovníci v terénních sociálních službách.

„Pro opatření ve zdravotnictví a sociálních službách jsme se rozhodli proto, že to jsou místa, kde jsou jak rizikové skupiny obyvatel, tak je tam i riziko profesionální nákazy. Další opatření, která by přicházela v úvahu, jako je nošení roušek ve veřejné dopravě nebo ve vnitřních prostorách, eventuálně další opatření, jaká můžeme sledovat v Moravskoslezském kraji nebo v jiných oblastech, by přicházela v úvahu v případě, že by situace dál eskalovala,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Zatímco ve stotisícovém Liberci se postupně situace uklidňuje, nová ohniska jsou na Českolipsku. Výrazný nárůst počtu nemocných zaznamenali hygienici na Jablonecku, kde je podle Valenty několik ohnisek. Nemocných jsou tam téměř čtyři desítky. Celkově je podle informací z krajské hygienické stanice v kraji nyní stovka nemocných. „Dva z nich jsou v nemocnici,“ doplnil Valenta.

Na Karvinsku pokračuje plošné testování v dolech. Opatření se možná místy zmírní

V Moravskoslezském kraji přibylo od pondělní aktualizace dat přes šedesát potvrzených případů nákazy koronavirem – nejvíce z nich připadá na Karvinsko, kde v neděli začalo další plošné testování v OKD.

„Bohužel Karvinsko má nárůst, jak jsem uváděl, zřejmě díky dalšímu plošnému testování v OKD,“ uvedl hejtman kraje Ivo Vondrák. Ze tří tisíc zaměstnanců byla zatím testována zhruba polovina. Plošné testování skončí ve středu. Krajská hygienická stanice předpokládá, že nakažených bude méně než sto.

Dalším z ohnisek v kraji je Frýdek-Místek. Tam se nemoc vyskytuje i mezi zdravotníky.

Krajská hygienická stanice v pátek rozšířila protiepidemická opatření na celý Moravskoslezský kraj. Znovu se v něm musí nosit roušky v hromadné dopravě a veřejných vnitřních prostorách. Omezeny jsou návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů, provoz restaurací a barů, hromadné akce i působení takzvaných pendlerů. Opatření a jejich okamžité uvedení v platnost vyvolaly kritiku.

Opatření se nicméně možná v některých regionech Moravskoslezského kraje zmírní. „Dohodli jsme se s hygienou, že se do konce týdne na ta data podíváme. Když bude v okrese nulový výskyt nebo minimální, tak by se mohlo přistoupit ne třeba k úplnému rozvolnění, ale ke zmírnění pravidel,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zvýšený počet případů je i ve Vlčnově na Uherskohradišťsku

Mezi další ohniska patří Uherské Hradiště. Hygienici tam hlásí za sedm dní přibližně 19 případů nákazy na sto tisíc obyvatel. Kvůli koronaviru tam bylo v nemocnici uzavřeno oddělení JIP. Pacienti i zdravotníci z daného oddělení jsou nyní v karanténě.

Zvýšený počet případů je i v obci Vlčnov ve Zlínském kraji. Nákaza se v obci zhruba se třemi tisíci obyvateli objevila minulý týden, kdy ji testy prokázaly u osmi lidí. O dalších 12 nakažených informovali hygienici v pondělí odpoledne. „Všechny tyto osoby se znají a jsou v užším kontaktu. Z epidemiologického hlediska se jednalo o očekávaný nárůst počtu onemocnění vzhledem v rizikovosti kontaktu,“ uvedla Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

Od sobotního odpoledne musejí lidé ve Vlčnově povinně nosit ochranu úst a nosu ve veřejných vnitřních prostorách. Hromadné akce se mohou konat maximálně s 500 účastníky, je nutné při nich dodržovat rozestupy. Lidé, kteří byli v rizikovém kontaktu s některým z nemocných, jsou v karanténě.

Na Mělnicku se covid-19 objevil mezi pracovníky zemědělské firmy

Více postiženým regionem Česka je podle statistik také Mělnicko. Za uplynulý týden tam ohlásili přes dvacet nakažených na sto tisíc obyvatel. Lokální ohnisko se tam objevilo v Čečelicích. Jde o brigádní pracovníky zemědělské firmy, kteří jsou na ubytovně. Onemocnění testy prokázaly u deseti z nich, v karanténě jich je necelých třicet.

Roušky musí stále nosit lidé v Jihlavě a Telči, a to v prostředcích hromadné dopravy, obchodech, zdravotních zařízeních nebo na hromadných akcích. V Nemocnici Jihlava platí navíc zákaz návštěv na všech odděleních. Pražané si musí nos a ústa nadále zakrývat v metru.